Afbeelding
René de Leeuw

Gemeente Wijk bij Duurstede houdt over 2020 geld over

5 juli 2021 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Net als bij meerdere gemeenten, was het ook in Wijk bij Duurstede lang wachten op een goedkeurende verklaring voor de Jaarrekening van 2020 van de accountant. De controle loopt vertraging op vanwege corona. De gemeente houdt over 2020 een bedrag over van 6 ton. In de gemeentelijke spaarpot zit op dit moment 19,4 miljoen euro.

door Kuun Jenniskens

Op het punt van het sociaal domein zijn er nog onzekerheden, zo waarschuwde de accountant, omdat zorgleveranciers hun nota’s over 2020 nog tot oktober 2021 kunnen indienen. ,,Zodoende hebben we nog niet alles kunnen controleren”, aldus de accountant tijdens de voorbespreking van 29 juni - tevens de dag waarop de goedkeurende verklaring was verstrekt.

De accountant gaf de gemeente een waarschuwing omdat er in vier gevallen eigenlijk een Europese aanbesteding had moeten plaatsvinden. Bij een bedrag hoger dan 214.000 euro moet Europees worden aanbesteed. Drie keer overschreed de gemeente dit bedrag omdat personeelskosten hoger bleken uit te pakken, iets dat vooraf niet had kunnen worden voorzien.

OPENSTAANDE REKENINGEN Van de 6 ton die niet is uitgegeven, moet nog wel 330.000 euro aan openstaande rekeningen worden betaald, dus per saldo houdt de gemeente 270.000 euro over. Dat gaat naar een potje voor personeel, want de organisatie piept en kraakt, aldus burgemeester Iris Meerts. ,,Het geld gaat naar kwetsbare plekken in de organisatie. We doen dat met enige aarzeling, maar dit is nodig om aan minimale vereisten te kunnen voldoen.” Punt is dat bij een kleine gemeente zoals Wijk bij Duurstede veel zogenaamde ‘eenpitters’ werken - als zij uitvallen vanwege ziekte valt het werk voor een groot deel stil. Dat maakt de gemeente kwetsbaar, aldus de burgemeester. ,,Maar op dit moment zijn we groot genoeg om klein te blijven.”

De verwachtingen voor de gemeentelijke financiën voor de komende jaren zien er zorgelijk uit. Over 2021 is het tekort nu al 1,1 miljoen, en de komende 4 jaar komt de gemeente jaarlijks zeker 6 ton tekort. Dit geeft spanningen bij gemeenteraad en college.

Op 6 juli neemt de gemeenteraad een besluit over de Jaarrekening 2020.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie