De gemeente wil deze agrariër in Langbroek toestaan om een boerenwindmolen van 26 meter hoog op zijn erf te plaatsen
De gemeente wil deze agrariër in Langbroek toestaan om een boerenwindmolen van 26 meter hoog op zijn erf te plaatsen Screenshot Google maps

25 boerenwindmolens toelaten in buitengebied van Wijk bij Duurstede?

16 juni 2021 om 09:09 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Een kleine windmolen van 20 meter ashoogte en 26 meter tiphoogte, in hoeverre is hier ruimte voor in het buitengebied van Wijk bij Duurstede? De gemeenteraad houdt op 23 juni om 19:30 uur een Voorbespreking over dit onderwerp - die online te volgen is - en neemt er op 6 juli een besluit over. Het college wil op één erf in het Langbroekerweteringgebied een boerenwindmolen toestaan, en 25 elders in het buitengebied en op de Broekweg.

door Kuun Jenniskens

Op vrijdagmiddag 4 juni was één van de informatiesessies van de gemeente over de wijzigingen aan het raadsvoorstel over boerenwindmolens. Op woensdagavond 2 juni hield de gemeente eenzelfde sessie. Doel was om uit te leggen wat er is gewijzigd als gevolg van het zeer grote aantal van 184 ingediende zienswijzen. Het college nam op 11 mei een besluit over de wijzigingen. Komende week is de gemeenteraad aan de beurt. Tijdens deze Voorbespreking is het mogelijk voor inwoners om in te spreken en de gemeenteraad op de hoogte te brengen van hun mening.

Op de vrijdagmiddag sessie van 4 juni begon wethouder Hans Marchal met de uitleg van de grootste verandering - en dat betreft het aantal windmolens. Voor het buitengebied van Cothen en Wijk bij Duurstede is een limiet gesteld van 25 molens - dat is nieuw, eerder ging het om een onbeperkt aantal. Er mag één boerenwindmolen komen in het Langbroekerwetering gebied. Marchal: ,,Het blijft bij één windmolen, tenzij de gemeenteraad anders beslist. Het mag alleen bij de innovatieve boer Johnny van Eck.”

ALLEEN BIJ AGRARIËRS EN OP BROEKWEG Andere wijziging is dat boerenwindmolens alleen mogen worden geplaatst bij een agrarisch bedrijf. En op het bedrijventerrein de Broekweg. Voor de Broekweg is geen maximum gesteld voor het aantal molens per ondernemer. Die ruimte is er niet voor agrarische bedrijven; de voorkeur is één boerenwindmolen per boerenbedrijf. Bij wijze van uitzondering mogen vier agrarische bedrijven twee windmolens bouwen. 

Inwoners die aanwezig waren bij de informatiesessie konden zich niet in alle wijzigingen vinden. Eerder werden mensen die zicht hebben op een boerenwindmolen als belanghebbende aangemerkt, nu zijn dat alleen de buren. Dat werd niet logisch gevonden, omdat eigenaren soms meerdere percelen hebben - wat maakt dat je je eigen buurman bent, en niemand dus in feite inspraak heeft op je plan. Om die reden werd voorgesteld om een bepaalde afstand in acht te nemen. Wat de participatie betreft werd het geen verbetering gevonden dat een initiatiefnemer geen draagvlak hoeft te aan te tonen, maar slechts de plicht krijgt opgelegd om buren te informeren van het voornemen een boerenwindmolen te plaatsen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie