Afbeelding
Calypso Theater

Toekomst theater Calypso hangt opnieuw aan zijden draadje

30 september 2022 om 18:34 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Theater Calypso krijgt momenteel 60.000 euro subsidie van de gemeente, en dat is te weinig. Om verder te professionaliseren is er jaarlijks een bedrag van 150.000 euro nodig. In het voorstel van het college aan de raad staat: ,,Indien niet wordt ingestemd met de extra benodigde middelen is er geen toekomst meer voor Calypso, dan is de exploitatie niet langer haalbaar. Ook is de verwachting dat het pand voor langere tijd leeg zal staan, wat gevolgen heeft voor de bedrijvigheid in de binnenstad.” Het college lijkt bereid de portemonnee te trekken, maar het is aan de gemeenteraad hierover te beslissen. 

door Kuun Jenniskens

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel op dinsdag 4 oktober om 20:15 uur. De subsidie is bedoeld voor de personeelskosten van de zakelijk leider, communicatie, en de programmering van theater en film. De horeca wordt volledig gedraaid door vrijwilligers. De eenmalige investeringen zoals nieuwe lampen, stoelen worden betaald uit ontvangen middelen vanuit crowdfunding en giften.

In de raadsagenda ‘Samenwerking, verantwoordelijkheid, creativiteit’ is opgenomen dat de gemeente het theater wil behouden. De afgelopen maanden heeft Calypso in afstemming met de gemeente het ondernemingsplan ‘Een toekomstbestendig Calypso’ geactualiseerd. Hieruit blijkt dat een forse verhoging van de structurele subsidie noodzakelijk is. 

Net als alle andere theaters in Nederland is Calypso uit het dal aan het klimmen dat door corona is veroorzaakt. De bezoekersaantallen liggen nog niet op het niveau van voor de pandemie, maar er lijkt een stijgende trend waarneembaar. 

Doel van wethouder Kosterman is om Calypso te behouden voor inwoners van Wijk bij Duurstede en omliggende gemeenten, zodat zij gebruik kunnen maken van activiteiten op cultureel, sociaal en educatief gebied. Calypso draagt bij aan een bruisende Markt. Het theater kent een aanzuigende werking en zorgt ervoor dat mensen naar Wijk bij Duurstede komen en gebruik maken van horecagelegenheden in de stad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie