Bestuurslid Sarida van der Meer en voorzitter Henk Muis van de EigenWijkse Energie Coöperatie voor de Energieloket (archief nov 2020)
Bestuurslid Sarida van der Meer en voorzitter Henk Muis van de EigenWijkse Energie Coöperatie voor de Energieloket (archief nov 2020) EWEC

Energieloket EWEC voor 2022 gered

15 december 2021 om 21:42 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanavond (woensdag 15 december) is met algemene stemmen een motie van GroenLinks aangenomen om de puinhoop van de dag ervoor te redden. Het Energieloket EWEC was haar subsidie verloren toen bij de Begroting voor 2022 de hondenbelasting is afgeschaft - en dat gat werd gedekt door een streep te zetten door de duurzaamheidssubsidies.

door Kuun Jenniskens

De VVD bleek achteraf spijt te hebben en zei per ongeluk bij de begroting verkeerd te hebben gestemd. Toch was ook gisteravond de chaos weer groot. Toen stemde de gemeenteraad per ongeluk de hele legesverordening weg. Dat is een enorm probleem omdat dan de gemeentelijke belastingtarieven van 2021 blijven gelden. Er zijn dan geen tarieven voor 2022 en dat slaat gaten in de gemeentelijke begroting voor volgend jaar.

Op aangeven van burgemeester Iris Meerts was er vanavond iets meer reflectie op het gevaar van polarisatie en ieders eigen rol daarin. GroenLinks heeft vanavond via een motie een reparatie kunnen voorstellen die door alle partijen is gesteund. 

Volgend jaar is er geld voor het energieloket van EWEC en dat komt uit de Algemene Reserves, dat is de spaarpot van de gemeente. GroenLinks kreeg alle partijen hierin mee. Wat daarbij behulpzaam was, was dat vandaag bij de presentatie van het Haagse coalitie akkoord bleek dat er 35 miljard vrijkomt voor verduurzaming. Dat geeft vertrouwen dat er ruimte komt in de Wijkse begroting op het onderwerp Duurzaamheid. In 2022 zal er op een creatieve manier worden gekeken of en hoe EWEC in het vervolg gefinancierd gaat worden en welke taken zij voor de gemeente uitvoert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie