Rob Willems
Rob Willems GroenLinks
column

Nieuwe energie

1 december 2021 om 07:25 Politiek

In dezelfde week dat op de klimaattop in het Schotse Glasgow geprobeerd werd er een schepje bovenop te doen, deed de Wijkse gemeenteraad er onlangs een schepje vanaf; tijdens de begrotingsbehandeling kreeg een amendement, dat opriep te bezuinigen op duurzaamheid ten gunste van de algemene reserve en ambtelijke capaciteit voor bouwen, per ongeluk een meerderheid. Het college studeert nog op mogelijkheden dit te verzachten (er waren immers al afspraken gemaakt met bijvoorbeeld het energieloket), maar dit is een pijnlijke tik voor iedereen met een groen hart. En het was ook nog eens onnodig; de reserves in de begroting waren voldoende en er was al extra ambtelijke capaciteit beloofd voor bouwen.

Het blijft pijnlijk om te zien hoe weinig de lokale politiek aan kan met zo’n groot vraagstuk. Op zoek naar nieuwe energie en inspiratie kwam ik uit bij de jonge wetenschapper Jesse Hoffman van de Universiteit Utrecht. Hij werkt daar in de zogenaamde ‘Urban Futures Studio’ en ziet het nadenken over mogelijke toekomsten als een van de opgaven van de wetenschap. Ze brengen daar onder meer wetenschappers, kunstenaars en mensen uit de praktijk samen om verder weg te kijken dan de waan van alledag. Zo organiseerden ze ontwerpateliers om na te denken over de toekomst van het veenweidegebied in Noord-Nederland, uitmondend in de expositie ‘plaatsen van hoop’. En heel onlangs nog ontvingen ze de Hogeronderwijspremie voor hun ‘gemixte klaslokalen’-idee, waarbij ze beleidsmakers en studenten samenbrengen in een klas om na te denken over de toekomst en te leren van en met elkaar.

Ik vond deze jonge wetenschapper bij het radioprogramma Focus, dat midden in de nacht om 2.00u werd uitgezonden. Vreemd als je weet dat je op meer courante tijden, in bv allerlei praatprogramma’s, heel wat minder inspirerende en vaak ook minder onderbouwde meningen aantreft. Aan het eind van het radioprogramma geeft de jonge wetenschapper nog een quote mee van de Belgische kunstenaar Sam Dillemans: ‘je moet niet met de tijd meegaan, je moet mee zijn met wat boven de tijd staat’.

Het verzacht de pijn van het per ongeluk aangenomen amendement enigszins en hoopvol kijk ik uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Rob Willems

Fractievoorzitter GroenLinks

advertentie
advertentie