Alle neuzen dezelfde kant op
Alle neuzen dezelfde kant op André van Zwieten

Column EWEC: Samen doen

15 maart 2023 om 12:13 Column

Was het spreekwoord niet: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’? Ik praat erover met coach en adviseur Arno Harting, die afgelopen jaren tientallen bewoners van oude en soms monumentale woningen sprak over energie besparen en duurzame energie.

„Dag Mariëlle, ik kom net van bewoners die in een soort hofje wonen. Samen met meer woningen rond een gezamenlijk pleintje. De woningen zijn al wat ouder, er kan nog het een en ander aan de gebouwschil verbeterd worden bij de meeste woningen, het gedrag kan misschien nog wat energiezuiniger, hier en daar de luiken terugbrengen, maar dan houdt het wel op. Uiteindelijk moeten de bewoners toch accepteren dat ze veel energie nodig hebben voor ruimteverwarming. Als ze die energievraag willen verduurzamen, namelijk geen aardgas meer, hoe kan dat dan?

Ik heb al eerder geschreven dat er van de zon in een paar uur tijd voldoende energie naar de aardbol ‘gestraald’ wordt om de hele aarde een jaar lang van energie te voorzien. De uitdaging is die energie, vooral in de vorm van stralingswarmte, ‘s zomers op te vangen en tot aan de winter ergens op te slaan. Je weet nog wel dat ik over die gierkelder sprak. Deze woningen hebben geen gierkelder. Maar de bewoners hebben wel een eigen gezamenlijk pleintje, waar ze wat mee kunnen doen. Dan moet wel iedereen toestemming geven en liefst ook meedoen met een gezamenlijke oplossing.

Voor het Ramplaankwartier in Haarlem is een ZonneWarmteNet bedacht. Daarbij vangen alle woningen in de wijk in de zomer met zonnecollectoren op dak, schuur of tuin warmte van zon en buitenlucht op, dat wordt opgeslagen in een aantal bodembronnen. Met de eigen warmtepomp, gevoed uit die bodembronnen, wordt in de winter ieder huis voorzien van ruimteverwarming en warmtapwater. In de zomer hebben die collectoren voldoende energie om direct heet tapwater te maken. In Haarlem worden PVT panelen gebruikt die energie vangen uit licht en zowel stroom als warmte leveren. Als de zon schijnt zelfs extra veel. Niet elk huis zijn eigen bodembron, maar enkele Warmte Koude Opslag-bronnen (WKO). Dat is robuuster en slimmer. Er moet natuurlijk wel warmte van en naar de bodembronnen worden getransporteerd en dat vergt leidingen in de grond. Iedereen moet toestemming geven om op het pleintje deze bronnen aan te leggen. Alle neuzen dus dezelfde kant op. De hofje bewoner die ik sprak zou het in de ‘groep’ gooien. Ik ben benieuwd. Hopelijk samen verder én sneller.”

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EWEC en Arno Harting, adviseur Energieloket Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie