Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

column EWEC: Lentegroen

16 maart 2021 om 08:44 Column

Op de eerste meteorologische lentedag van 2021 klapten tientallen inwoners van Cothen, Wijk en Langbroek ‘s avonds hun laptop open. Zij bezochten de informatieavond over het nieuwste lokale groene investeringsproject van de gemeente: Zonnepark Cothen. Het is het eerste Wijkse zonnepark, volgend jaar volgen nog Wijkerbroek en Wijkersloot. Het is wel een mooi idee dat je kunt investeren in een duurzaam energieproject zo dicht bij huis. Lekker binnen handbereik.

Vorig najaar hebben wij de gunstigste zijde van ons dak belegd met zonnepanelen en elke maand zie ik op het overzicht wat die investering heeft opgeleverd. Zelfs in de donkerste maand van het jaar bracht ons dak nog elf euro op. Dat is mooi, maar het dekte bij lange na niet ons verbruik van stroom en gas in die periode. Dat geld is voor mij niet het belangrijkste. Er moet nog altijd ergens gas worden gewonnen en stroom worden opgewekt om in mijn energiebehoefte te voorzien. Dat maakt me afhankelijk van grote energiebedrijven en van aanvoer uit verre landen die het minder nauw nemen met mensen, natuur en milieu.

Zonnepark Cothen grenst aan het einde van de straat waarin ik woon. Op dit moment staat er een kale elzenhaag waardoorheen braakliggend grasland zichtbaar is. Vroeger stonden er appel- en perenbomen. Straks komen daar grote panelen die gezamenlijk zoveel zon opvangen dat ze in de stroombehoefte van 4.000 woningen kunnen voorzien. Wauw. Dat een klein stukje aarde dat aan ons kan teruggeven. Maar dat is nog niet alles! Er komt een bufferzone met verschillende bomen, heesters en struiken – een ouderwetse houtwal – die de zonnepanelen in alle seizoenen aan het zicht onttrekt. Dus als ik na een boodschapje weer naar huis fiets, blijf ik aan het einde van de straat groen zien. Net zoals het was en eigenlijk beter. De bodemkwaliteit ter plekke wordt verbeterd en er wordt onder de panelen een paradijs voor insecten en bijen gecreëerd met bloemrijk gras. Schrale tuinbouwgrond wordt weer rijker en levert ook nog eens duurzame energie.

En ik? Als inwoner van Cothen kan ik investeren in het duurzamer maken van mijn leefomgeving. Ik kan een lening verstrekken die in 15 jaar wordt terugbetaald en meer rendement oplevert dan wanneer ik het op de bank laat staan. Alleen hier is geld wel een dingetje. We zijn vorig jaar gestart met het renoveren en verduurzamen van onze woning en onze wensen blijken groter dan onze portemonnee. Maar één obligatie? Dat moet kunnen. Word ik er zelf ook nog beter van.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie