Mark en Kees Mocking
Mark en Kees Mocking HANS DIRKSEN FOTOGRAFIE

Mark Mocking volgt vader Kees op bij Onderlinge Cothen

7 maart 2021 om 13:57 Achtergrond

COTHEN Op 1 februari heeft Mark het stokje overgenomen van zijn vader Kees Mocking en is hij de nieuwe directeur van Onderlinge Cothen. Een officieel afscheid is het nog niet voor Kees, want de komende tijd zal hij nog één tot twee dagen per week voor een goede overdracht zorgen. In september hoopt hij dan tijdens een afscheidsreceptie zijn relaties persoonlijk de hand te kunnen schudden. Zijn vrouw Marian blijft de komende jaren nog wel actief bij Onderlinge Cothen

Met de komst van Mark zorgt de familie Mocking al sinds 1963 voor verzekeringen op maat. Met veel klanten is dan ook een vertrouwensband ontstaan. Waar Onderlinge Cothen bijzonder sterk in is, dat is de kennis op het gebied van verzekeringen voor de agrarische sector. Dat is niet zo vreemd natuurlijk, want de gemeente Wijk bij Duurstede kent veel boerenbedrijven, waarvan een belangrijk deel fruitteelt.

VERTROUWD Dat Mark  het van zijn vader zou overnemen, was nog niet direct duidelijk. Via een omweg is hij toch bij Onderlinge Cothen terechtgekomen. Mark: „Van kinds af aan heb ik dit al meegekregen. Toch heb ik eerst de hoveniersopleiding gedaan en ben daarna overgestapt naar de automotive opleiding bij de IVA in Driebergen. Toch ben ik uiteindelijk in de verzekeringen gerold. Eerst heb ik genoeg ervaring opgedaan met mijn eigen bedrijf en bij andere bedrijven.  Drie jaar geleden ben ik als freelancer hier begonnen en vanaf 1 februari dit jaar volledig in dienst. We hebben bewust gewacht met de overname tot het juiste moment. Ik ben er klaar voor. Ik ken het gebied, de klanten en de manier van werken goed. Bij onze klanten merken we ook dat ze het prettig vinden dat nu de derde generatie het over heeft genomen. Zij waarderen de rust en betrouwbaarheid. We gaan zeker met onze tijd mee, maar we gaan geen gekke dingen doen.” Mark is blij dat zijn vader nog even blijft. „Ik kan nog heel veel van hem leren, zeker op het agrarische vlak. Dit vraagt specifieke kennis om goed te kunnen adviseren. Heel bewust bezoeken we samen de bedrijven om de overdracht te doen.” Zijn vader vult aan: „Dat is ook onze kracht. Agrariërs worden bij ons niet vergeten, dat hoort bij ons. Dat is zeker niet overal zo.” Het gros van de cliënten zit in het midden- en kleinbedrijf. „Het is leuk om de jongere generatie, de startende ondernemers, te kunnen helpen en te adviseren. Daar zijn veel oud-voetbalmaatjes bij, uit mijn tijd bij S.V.F.,” zegt Mark. De digitalisering zal de komende tijd verder worden doorgevoerd, maar het stabiele en goede blijft behouden. Mark: „Het is een goed rijdende trein. Natuurlijk komt er een frisse wind, maar we gaan niet alles omgooien.” Kees bekent dat zijn zoon veel handiger is in automatisering. „Mijn generatie heeft het in de praktijk moeten leren, zij leren het op school. Op dat gebied kan ik weer veel leren van Mark.” Wat blijft is dat Onderlinge Cothen zich vooral richt op lokale ondernemers, met name op het gebied van advisering. Maar ook voor particulieren staat Onderlinge altijd klaar. Dat doen ze met vijf medewerkers.

Vanaf 1934 is Onderlinge Cothen hier actief. sinds 1963 gerund door drie generaties Mocking.

VAN TRADITIONEEL NAAR FINANCIEEL ADVIESBUREAU In het kantoor aan de Wijkersloot worden herinneringen opgehaald en worden de verschillen tussen de jaren ‘30 en nu doorgenomen. De Onderlinge in Cothen werd in september 1934 opgericht, vooral voor bedrijven in de agrarische sector. De administrateur schreef destijds alles met de hand op. Het eerste notulenboek komt op tafel, deze zijn allemaal bewaard gebleven. Schatters bepaalden de waarde van het te verzekeren pand of bedrijf. Alles werd uitvoerig beschreven, van materiaal tot bestemming van het pand. In 1936 werd een winst van fl. 36,18 behaald over het eerste boekjaar. Later kwam de elektrische typemachine. Mans Mocking, de vader van Kees en grootvader van Mark, begon in 1963 als administrateur. Dit deed hij naast zijn fruitbedrijf. „De zaterdag en zondagmorgen was voor de Ondelinge, er waren zo’n 200 klanten. Het geld werd toen nog opgehaald en op de polis werd een zegel geplakt. Na ruim 20 jaar stopte Mans en werd aan Kees gevraagd of hij het over wilde nemen voor één dag in de week. „Dat heb ik eerst afgehouden, want ik had er niet zo veel zin in. Maar mijn vrouw Marian deed al de administratie voor een bedrijf en uiteindelijk heb ik besloten het toch maar te gaan doen naast mijn hoveniersbedrijf. Met bloed, zweet en tranen heb ik het diploma behaald en in 1986 heb ik Onderlinge Cothen van mijn vader overgenomen. In die tijd kwamen er ook andere verzekeringen, onder andere voor woningen, auto’s, tractoren en aansprakelijkheid.” Dit betekende een forse groei en steeds meer schoven de werkzaamheden op van hoveniersbedrijf naar verzekeringen. „Rond 1990 zijn we gaan automatiseren. De tijd dat tijdens een bestuursvergadering moest worden gevraagd om een nieuwe typemachine was toen wel voorbij. Vanaf 1995 ben ik helemaal overgegaan naar Onderlinge en kwam er ook meer personeel.” 

door Ali van Vemde

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie