Mercy de Jong mist het contact met haar vriendengroep
Mercy de Jong mist het contact met haar vriendengroep Ali van Vemde

Adviesraad Sociaal Domein signaleert; jongeren over de coronapandemie

3 maart 2021 om 09:30 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Jeugdhulp, werk en inkomen, aanpak eenzaamheid, toegang tot GGZ, armoede en schuldhulpverlening, burgerinitiatieven en mantelzorg, de Adviesraad Sociaal Domein geeft gevraagd en ongevraagd advies. De leden zijn inwoners uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek die elk op hun eigen manier kennis en ervaring hebben in zorg en welzijn en nemen op persoonlijke titel deel aan de adviesraad. De adviesraad komt regelmatig bij elkaar, overlegt met ambtenaren van de gemeente en houdt contact met maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. De komende maanden leest u in WijksNieuws met welke onderwerpen de Adviesraad zich bezighoudt. Deze week vertellen jongeren over hun ervaringen met de coronapandemie.

door Ali van Vemde

In de buitenlucht, voor het Huis van de Gemeente, vragen we Max Smit en Mercy de Jong naar hun ervaringen. „Het kan beter in Wijk,” zegt de 16-jarige Max Smit. „Voor jongeren is er niet veel. Het is hier meer gericht op ouderen en op gezinnen met jonge kinderen. Zeker nu het zwembad er niet meer is, de Vikinghal weg is en er geen bioscoop is. Het is hier rustig, maar saai.” Vaak was hij dan ook te vinden in steden als Utrecht, Den Haag of Rotterdam met een grote vriendengroep. Nu door de coronamaatregelen niets meer kan, is het nog duidelijker dat Wijk voor jongeren weinig te bieden heeft. „Heel veel eisen hebben we niet,” vertelt Max, het zou al mooi zijn als we een soort overkapping hebben waar we droog kunnen staan. Die zouden we ook zelf kunnen bouwen.” Wat nu heel erg wordt gemist is het contact met leeftijdsgenoten. „Je mag niet bij elkaar zijn terwijl juist op deze leeftijd je nieuwe vrienden maakt en dingen ontdekt. Mijn vriendje woont in Zwolle, maar het is lastig elkaar te zien. Bijna alles gebeurt online. Als je eens met een paar vrienden op straat loopt, krijg je meteen een waarschuwing of boete. Ik zie dat veel jongeren nauwelijks nog gemotiveerd zijn om hun schoolwerk te doen. Lessen vanaf een scherm, dat werkt niet.” Veel vertrouwen heeft hij er niet in dat het schooljaar succesvol wordt afgesloten. Volgend jaar is zijn examenjaar bij ReviusWijk en hij hoopt dat het dan weer normaal is. Na de middelbare school gaat Max de muziekschool doen. „Ik speel piano en gitaar en zing. Ook schrijf ik mijn eigen nummers.” Hij is groot Nirvana fan: „Daar word ik rustig van.” Vanuit de gemeente mag er best wat meer hulp komen, vindt Max. „Gelukkig hebben we Stichting Binding, die doen goede dingen, zoals de skatebaan. Maar nu, met de avondklok wordt alles alleen maar steeds grijzer. Daarom worden jongeren wel eens balorig. Het is vooral een gevoel van boos zijn, maar je weet niet op wie. Wij willen normaal!” Wat Max graag zou willen in Wijk is een regenboogzebrapad, om aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lhbt’ers. Daarover is hij al in gesprek geweest met jongerenwerker Ytsje. Of hij ook nog iets positiefs ziet? „Als dit voorbij is zijn we beter voorbereid op een volgende pandemie en kunnen dan sneller ingrijpen en dit misschien voorkomen.” Meer weten van Max, kijk dan op Instagram @CottoncandybOii.

Ook de 18-jarige Mercy de Jong vindt het een lastige tijd. „In augustus werd ik 18, dan begint het leven echt. Maar nu mag er niets!” Ze kijkt niet terug op een fijne jeugd. „Ik ben altijd veel gepest, daar heb ik echt een trauma van opgelopen. Nog steeds zijn er plekken in Wijk waar ik liever niet kom.” Alles veranderde toen Mercy drie jaar geleden bij Jumbo ging werken. Daar heb ik een vriendin ontmoet en ben ik opgenomen in een vriendengroep van zo’n 30 man. Ook mijn huidige vriendje zit in die vriendengroep.” Wat ze missen zijn mogelijkheden voor jongeren om elkaar te ontmoeten. Buiten zoeken ze plekken waar ze samen kunnen zijn, maar daar merken ze dat er al snel wordt geklaagd en volgen er waarschuwingen van handhaving. „Je voelt je opgejaagd. Er wordt wel beloofd dat er plekken voor ons worden aangeboden, maar er gebeurt niets. Het is dan ook niet zo gek dat we weleens opstandig worden. Natuurlijk hebben we wel eens een rommeltje gemaakt, maar we hebben ook wel eens de haven schoongeveegd en daar wordt niets van gezegd.” Jongerenwerkers Eno en Ytjse komen regelmatig langs. „Daar hebben we goed contact mee.” Sinds de zomer is het allemaal anders. „We zijn een hele hechte groep maar omdat je niet meer bij elkaar mag zijn, is het nu opgesplitst in kleine groepjes. In onze groep is er maar één geweest die corona had, we willen zelf ook voorzichtig zijn. Wat we wel allemaal doen is roken; we bellen elkaar en roken dan een virtueel peukje.” Mercy is blij dat ze deze week met haar stage kan beginnen, want ze wil niet nog verder achterlopen. Ze volgt de opleiding tot onderwijsassistent. „De afgelopen tijd was school een beeldscherm. Blijven concentreren is dan lastig. Er zijn momenten geweest dat ik het nut er niet meer van inzag. Gelukkig mocht ik wel één tot twee keer per week naar school.” Mercy is bang dat doordat je je vrienden te lang niet ziet, de groep uit elkaar valt. Ik wil kunnen knuffelen, samen lachen. Ik heb het idee dat ik mensen die dicht bij me staan aan het verliezen ben.” Ze zou willen dat de gemeente meer contact zoekt met de jongeren. „Dan hebben ze meer zicht op hoe jongeren zich voelen. Het zou goed zijn als een aantal jongeren rond de tafel gaat met de wethouder erbij.” Wat Mercy ook graag zou willen is dat de buitenbioscoop er dit jaar gaat komen. Vorig jaar kon dat vanwege corona niet door gaan. „Voor iedereen is het een zware tijd, ook mijn opa en oma hebben het lastig. Er moet snel een einde aan komen.” Of de coronaperiode ook iets positiefs heeft opgeleverd? „We worden wel op de proef gesteld. Je komt er zo wel achter wie echt om je geeft.”

De Adviesraad Sociaal Domein zoekt contact met inwoners(groepen). Signaleert u een probleem of heeft u goede ideeën die bij kunnen dragen tot de oplossing van het probleem? Neem dan contact op via de contactpagina https://adviesraadwijkbijduurstede.nl

Max Smit: veel vrienden gaan niet meer naar buiten
advertentie
advertentie