Coach4you begeleidt jongeren van basisschool naar middelbare school
Coach4you begeleidt jongeren van basisschool naar middelbare school Coach4you

Jongeren begeleiden bij Coach4you

16 februari 2021 om 11:02 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Gelijke kansen voor alle kinderen, dat is waar Gilde Coach4you voor staat. De coaches ondersteunen en begeleiden jongeren bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Een lastige periode waarin veel op de jongeren afkomt. De coaches, allen vrijwilligers, kunnen helpen om hierin structuur aan te brengen.

door Ali van Vemde

In november 2019 is Gilde Coach4you officieel gestart in Wijk bij Duurstede. Er volgden gesprekken met Stichting Binding en bijna alle scholen zijn bezocht. Projectleider Rianne Munnichs: „Wat wij doen, is jongeren die dat nodig hebben, helpen met het plannen van schoolwerk en structuur aanbrengen. Voor ons staat voorop dat er met respect wordt omgegaan met de kinderen en met de ouders. Daarom is de samenwerking met de scholen ook zo belangrijk. De docent kent de leerling het beste en weet hoe hij of zij in elkaar zit. Zo kunnen we bijvoorbeeld kinderen die wat timide zijn, net iets meer zelfvertrouwen geven en ervoor zorgen dat ze wat assertiever worden. „Iedereen mag er zijn.” De coaching vindt plaats bij de leerling thuis. Coach4you helpt niet bij het maken van huiswerk of het geven van bijles. „Daar is de school voor.”

COACHES Coach4you is een landelijke, succesvolle methode. In Wijk bij Duurstede krijgt Coach4you steun van goede doelen. De coaches krijgen trainingen, die hen inzicht geven in de manier van coachen van jongeren. Alle vrijwilligers hebben een bewijs van goed gedrag. Van de coach wordt verwacht dat deze, gedurende het coachtraject van ongeveer 18 maanden, zich verbindt aan Coach4you. Eens per week heeft de coach contact met de jongere. Het vraagt de nodige flexibiliteit. De dag kan voor de jongere moeilijk geweest zijn en daar zul je mee om moeten kunnen gaan. Munnichs: „Bij iedere jongere zoeken we de juiste coach. We kijken onder andere naar de vaardigheden van de coach, die past bij wat de jongere nodig heeft. Zo proberen we eraan bij te dragen dat meer jongeren de school afmaken. In 2019 verlieten 30 jongeren de school zonder diploma, dat aantal willen we naar beneden brengen.”

CORONA Juist nu er zoveel over wordt gesproken dat vanwege corona kinderen achterstanden oplopen, wil Coach4you helpen. Munnichs: „Een kind ontwikkelt zich altijd. Wij leggen de focus op zelfverzekerdheid.” De begeleiding via Zoom is niet makkelijk. Eventueel kan ook op de scholen worden gekeken of de coaches met een klein groepje eenmaal per week aan de slag kunnen.

COACH WORDEN De coach begeleidt de jongere vanaf eind groep 8 tot en met het begin van de tweede klas VO. Veel coaches hebben een onderwijs- of coachingsachtergrond. Nieuwe coaches, die affiniteit hebben met jongeren in deze leeftijdsgroep, zijn heel erg welkom. Van de coach wordt verwacht dat hij/zij beschikt over sociale vaardigheden, structuur kan bieden en de leerling mentaal kan ondersteunen. Ook is de coach gedurende een periode van ongeveer 18 maanden gemiddeld één keer per week bereid en beschikbaar om de jongere te coachen. Hiernaast is er ondersteuning van de coördinator. De coach krijgt meerdere eendaagse basis- en verdiepingstrainingen en meerdere keren per jaar is er coachoverleg. Interesse om ook coach te worden, neem dan contact op met Rianne Munnichs, telefoon 06 21554641 of e-mail info@gilde-coach4you-wijkbijduurstede.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie