Gerda, Dina, Olaf (voor) en in de auto James
Gerda, Dina, Olaf (voor) en in de auto James De Wijkse Dienst

De Wijkse Dienst rijdt ook in coronatijd

7 januari 2021 om 08:01 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Halverwege 2021 viert De Wijkse Dienst haar vijfjarig jubileum. In die jaren zorgde een vijftigtal vrijwilligers ervoor dat inwoners van de gemeente voor een klein bedrag van deur tot deur worden gebracht. Op dit moment zijn er 35 vrijwilligers die zich graag inzetten voor de gemeenschap. James is één van hen en rijdt al vanaf het begin. Of dat nu naar het industrieterrein, de winkel, de huisarts, fysiotherapeut, de kapper of school is.

door Ali van Vemde

Voor De Wijkse Dienst was 2020 een moeilijk jaar net als vele bedrijven, maar ook een jaar waarin het is uitgegroeid tot een professionele organisatie. Zo is er veel tijd gestoken in digitalisatie. Edwin, Tammy, Etske en stagiair Olaf hebben hier heel wat uurtjes werk aan besteed. Nu is er ook de vervoerspas, gerealiseerd door Edwin en Ferry, zodat er niet meer met contant geld betaald hoeft te worden. Nadat een persoonlijk account is aangemaakt via de website, zorgt de chauffeur voor de vervoerspas. Zo is het makkelijk inchecken en is de rit betaald.

GOLFKAR Het begon vijf jaar geleden om personen te vervoeren van het busstation naar het industrieterrein. Dit gebeurde toen met een auto en met een golfkar.  Al snel bleek het een succes. Van een hobby groeide het uit tot een bedrijf met meerdere auto’s. In 2019 werd de 10.000ste rit gemaakt. Er kwamen twee nieuwe elektrische auto’s. De Wijkse Dienst bleek ook erg in trek bij ouderen die zo de kans kregen om op een makkelijke manier boodschappen te gaan doen, de kinderen of vrienden te bezoeken of naar de kapper, de huisarts of fysiotherapie te gaan. Het grote voordeel is dat de klanten thuis worden opgehaald en voor de deur worden afgezet. De behulpzame chauffeurs helpen waar ze kunnen. De Wijkse Dienst is er niet alleen voor ouderen, maar voor iedereen die vervoer binnen de gemeente nodig heeft. „Stel dat je met je huisdier naar de dierenarts moet en je hebt geen vervoer. Dan kunnen we worden ingeschakeld. Maar ook brengen we een leerling van ReviusWijk vanaf de pont naar school of leerlingen van basisscholen naar de buitenschoolse opvang. En als straks de grootschalige vaccinaties gaan plaatsvinden, willen we graag het vervoer regelen.” Nadrukkelijk wordt er nog even op gewezen dat De Wijkse Dienst er ook is voor Cothen en Langbroek. Al is het maar voor een bezoek aan een pinautomaat die alleen nog maar in Wijk te vinden is.

Niet alleen regelen we het vervoer, we kijken ook om naar elkaar.

STAGEPLEK De vrijwilligers doen dit werk als opstapplek naar een betaalde baan en omdat ze zich graag inzetten voor de Wijkse gemeenschap. Van de 50 vrijwilligers zijn er vijftien doorgestroomd naar een betaalde baan. Enkele zijn gestopt vanwege ziekte of omdat het toch niet zo bij ze paste. Stagiair Olaf is in september begonnen bij De Wijkse Dienst en blijft nog tot eind januari. Hij volgt de opleiding commerciële economie en marketing waarbij de marketing kant hem het meest aanspreekt. „Op dit gebied was er nog wel wat te doen. De website moest worden verbeterd en er werd weinig tot geen gebruik gemaakt van Facebook en Instagram. Mijn taak was om alles in kaart te brengen. Nu komt er elke week een nieuw bericht op de website. Het was heel erg leuk om te doen en voor mijn studie heb ik er zeker wat aan gehad. Maar ook de sfeer is goed.” Omdat de stage van Olaf er eind deze maand op zit komt er dan weer een plekje vrij voor een stagiair.

CORONA Door Covid 19 vielen veel ritten weg, maar De Wijkse Dienst is blijven rijden, ondanks de financieel moeilijke tijd. Dat is een bewuste keuze geweest. „Gelukkig is er een extra donatie geweest van een Wijkse stichting zodat we toch door konden. Elke week worden de auto’s grondig gereinigd en ook wordt er na iedere rit schoongemaakt. In de auto zijn schermen aangebracht.” Van de vrijwilligers is dan ook niemand ziek geweest.  De afgelopen periode heeft De Wijkse Dienst naast personenvervoer ook kerstpakketten rondgebracht, voedselpakketten van de Voedselbank en een persoonlijk kerstkaartje gebracht naar de klanten. „Veel mensen in onze doelgroep zijn eenzaam in deze tijd. Zo willen we laten zien dat we aan hen denken. Met De Wijkse Dienst kunnen we de eenzaamheid een klein beetje verkleinen door te zorgen voor veilig vervoer. Een beetje omzien naar elkaar.” Daar komt bij dat er keurig op tijd wordt gereden, zodat de klant niet onnodig hoeft te wachten in een wachtkamer.

TOEKOMST Een mooi professioneel bedrijf worden, dat is De Wijkse Dienst gelukt. „We kennen onze doelgroep en wat we nu willen is nog bekender worden. Het is niet alleen maar de mensen van A naar B brengen. We doen ook wat extra’s, bijvoorbeeld met Valentijnsdag, moederdag en een kaartje voor de Kerst. In december mochten we voor de gemeente en voor de OKW kerstpakketten rondbrengen. Deze extra inkomsten konden we goed gebruiken. De komende tijd willen we onze dienstverlening uitbreiden, onder andere door voorkeursvervoerder te zijn voor de gemeente en met dagbestedingsritjes naar het Ewoud & Elisabeth Gasthuis en Boogh. Meer informatie over de mogelijkheden is te vinden op dewijksedienst.nl

De Wijkse Dienst startte met een golfkar
advertentie
advertentie