Healthy Moves
Healthy Moves Stichting Wijksport

Healthy Moves gaat weer starten

Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Even volhouden nog! Voor volwassenen wordt het steeds moeilijker om te leven met alle beperkingen, voor jongeren geldt dat nog eens extra. Het aantal jongeren dat stress ervaart, sombere gevoelens heeft, een burn-out, slaapproblemen, moe is of angstig, is enorm gestegen. Daar kun je iets aan doen! Stichting Wijksport start op 29 maart weer met Healthy Moves, in samenwerking met René Sports, Fit4all, de gemeente en ex-topsporter Carlien Harms, een expert op het gebied van voeding en leefstijl. Sporten zorgt voor meer energie en balans. Meld je nu aan!

door Ali van Vemde

Eind oktober startte buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen samen met David Bouwmeester (fysiotherapeut en eigenaar van Fit4all) en sportinstructeur, kickbokstrainer en Europees kickbokskampioen Nina van Dalum met Healthy Moves, speciaal voor jongeren die even wat minder goed in hun vel zitten. Bij Healthy Moves ligt de focus op lekker sporten en plezier en niet op competitie en het voeren van gesprekken. Ervaring met hardlopen of kickboksen is niet nodig.

Het bleek een succes en daarom begint het beweegprogramma eind maart met een nieuw, uitgebreider programma. Assistent looptrainer en buurtsportcoach Luc Bernard verzorgt samen met Wijnmaalen de hardlooptrainingen, Van Dalum verzorgt de kickbokstrainingen en Harms vult het team aan met voedingsadvies en leefstijl.

De coronamaatregelen hakken er behoorlijk in, vooral bij jongeren. Dit programma helpt hen om minder te piekeren, maar ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. Na aanmelding bij Healthy Moves volgt een kennismakingsgesprek en een inspanningstest, zodat de beginsituatie kan worden bepaald. Samen wordt dan gesproken over motivatie, doelen en conditieniveau. Wijnmaalen: „Ik verwacht wel van de jongeren dat ze gemotiveerd zijn en volhouden. We gaan met een groep van zo’n tien jongeren drie keer in de week sporten. Twee keer per week is dat een hardlooptraining, de zogenaamde Runningtherapie, en één keer per week kickbokstraining. Maar daar blijft het niet bij, want daarnaast is er ook individuele coaching en advies over voeding. Daarbij hoort voldoende rust nemen, ook voor jongeren is voldoende slaap van belang. Carlien Harms zal ook een sessie organiseren voor de ouders.”

Halverwege het traject is er een tussenevaluatie. Vanaf dat moment wordt het programma afgebouwd. Het is dan de bedoeling dat er nog één keer per week gezamenlijk wordt gelopen, de tweede keer in die week gaan de jongeren volgens hun schema zelf hardlopen. Dat helpt hen om na het traject zonder begeleiding te kunnen blijven hardlopen en ontwikkelen ze een gezonde leefstijl. Dit kan ook een bruggetje zijn tussen niet sporten en het deelnemen aan reguliere sportactiviteiten. Aan aan het eind van de twaalf weken volgt een eindevaluatie. Zes weken later is er nog een bijeenkomst om te kijken hoe het gaat en of er verder nog ondersteuning nodig is.

Na het afsluiten van het eerste Healthy Moves beweegprogramma bleek dat er toch nog jongeren zijn die graag samen doorgaan met ontspannen hardlopen. Voor deze jongeren geeft Wijnmaalen iedere maandag van 16.00 tot 17.00 uur hardlooptraining in het Kasteelpark. Jongeren die zich hierbij willen aansluiten kunnen zich aanmelden.

Aanmelden voor Healthy Moves kan bij www.stichtingwijksport.nl of neem contact op met Tobias Wijnmaalen, telefoon 06 17413517 of mail naar tobias@stichtingwijksport.nl De kosten voor Healthy Moves bedragen slechts € 50,-. Healthy Moves start of 29 maart en gaat door tot 4 juli.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Jongeren zitten lekkerder in hun vel door het sporten
advertentie
advertentie