Duurzame energie bij oude en soms monumentale woningen
Duurzame energie bij oude en soms monumentale woningen EWEC

Column EWEC: een gierkelder!

15 februari 2023 om 08:31 Column

“Ongewone mogelijkheden, de gierkelder!” Ik praat erover met coach en adviseur Arno Harting, die de afgelopen jaren tientallen bewoners van oude en soms monumentale woningen sprak over duurzame energie.

“Dag Mariëlle, ik kom net uit het buitengebied. Een oude voormalige boerderij, zelfs een monument. Dikke massieve muren, riet op het dak. Mooie aftimmering in de kamers, prachtige hanenbalken op zolder. Dat wil je behouden en laten zien. Kortom, het zal niet meevallen om het energieverbruik voor verwarmen drastisch te verminderen. Hoewel de bewoners geen aardgasaansluiting hebben, is het vullen van de propaantank op het erf ook een stuk duurder geworden. En of je nu aardgas of propaan verstookt, het broeikasgas CO2 is gelijk. En daar willen de bewoners ook iets aan doen.

Ik heb de bewoners aangeraden om de oorspronkelijke luiken weer in oude glorie terug te brengen en te gaan gebruiken. Dat vergt natuurlijk wel consequent elke avond de luiken sluiten, maar het resultaat is de moeite waard. Ook dikke gordijnen bij de schuiframen en buitendeuren helpen het verbruik te verminderen. Riet moet kunnen drogen, dus ik ben hier terughoudend met alle naden en kieren dicht PUR-ren. Het propaanverbruik zal hoog blijven, wat je ook doet. Dus blijft over hernieuwbare bronnen inzetten voor warmte en elektriciteit, stap 2 van de Trias Energetica.

Wist jij dat de zon in enkele uren voldoende energie naar de aardbol straalt om de wereld het hele jaar van energie te voorzien? Kortom, de zon is onuitputtelijk. Uitdaging is om die vooral zomerse energie op te vangen en tot de winter te bewaren. Gelukkig hebben dit soort woningen een groot erf, dus is er ruimte voor alternatieve energiewinning. En de bewoners blijken nog een grote gierkelder onder de voormalige stal te hebben. Weliswaar met zand en puin volgegooid, maar misschien bruikbaar als seizoenopslag van warmte. Isoleren, vullen met water. Zonnecollectoren om warmte van de zon te oogsten en zo de gierkelder opwarmen. En de bleek -wie kent het nog?- is voldoende groot om naast zonnecollectoren ook een ruim aantal zonnepanelen neer te zetten. Je eigen zonneweide achter het huis. Daarmee heeft een grote warmtepomp in de winter een relatief warme bron tot zijn beschikking en kan zo toch efficiënt de woning verwarmen en zelfs warmtapwater maken. Nu nog een installateur vinden die dit aandurft. De bewoners gaan er over nadenken. Je moet soms creatief zijn met onvermoede mogelijkheden.”

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EWEC en Arno Harting, adviseur Energieloket Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie