De tweewekelijkse column van de EWEC
De tweewekelijkse column van de EWEC EWEC

Column EWEC: ventilatie moet 24/7

31 januari 2023 om 09:47 Column

„Waar lopen de energiecoaches van het Energieloket tijdens hun gesprekken met bewoners tegenaan?” Ik vroeg het coach en adviseur Arno Harting, die de afgelopen jaren bij tientallen oude en soms monumentale woningen aan de keukentafel aanschoof.

„Ik kom bij veel mensen over de vloer en het eerste wat mij opvalt, nog voor ik op de bel heb gedrukt, is het ontbreken van ventilatievoorzieningen in de voorgevel. Tijdens verbouwingen en verbeteringen aan de woning zijn de oorspronkelijke ventilatieklepjes of -roosters verdwenen. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning zit alles potdicht. Van de ooit op zolder aangebrachte ventilatiebox is vanwege geluidsoverlast de stekker uit het stopcontact getrokken. En met de huidige kierenjacht wordt met PUR en tochtband ook het laatste beetje ventilatie om zeep geholpen. Binnen tien minuten gaat het gesprek aan de keukentafel dus over ventilatie, of beter gezegd, het waarschijnlijk ontbreken van voldoende ventilatie in de woning.

Bewoners antwoorden dat er ’s ochtends een half uur wordt gelucht en tijdens het douchen een raampje open gezet. Waar ze niet bij stil staan, is dat ook bij hun afwezigheid de verontreiniging doorgaat. Uit de muren en inrichting kunnen schadelijke gassen ontsnappen, uit de grond zelfs radioactief Radon en wat dacht je van het huisdier. Kortom, de hele dag moet er geventileerd worden. Als er gekookt, gedoucht en de was gedroogd wordt zelfs extra, standje ‘Hoog’ van de eventuele ventilatiebox. Bewoners werpen tegen dat er door de ventilatie warmte verloren gaat. Maar gezonde binnenluchtcondities zijn ook wat waard. Stank, vochtproblemen, schimmel, een te hoog CO2 gehalte of een overvloed aan virussen zijn niet gezond, maar met goede ventilatie te beperken of te voorkomen.

En er zijn technieken om de warmte, die met ventileren verloren zou gaan, terug te winnen. Ook als in de woning balansventilatie met warmteterugwinning niet direct voor de hand ligt. Bijvoorbeeld om in een voorraadvat warm douchewater te maken. Kortom, het gesprek gaat eerst over gezondheid, dat ondanks de energiecrisis niet het kind van de rekening mag worden. Pas daarna komen we aan energiebesparende maatregelen toe of opwekking van hernieuwbare warmte of stroom toe.

Ventileren moet, de hele dag door en van voldoende omvang. Vaak meer dan men zich realiseert, minimaal 150m3 verse lucht per uur. Per uur, het halve volume van de woning.” Dat waren Arno’s laatste woorden voor hij naar een volgend keukentafelgesprek wegfietste.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EWEC en Arno Harting, Adviseur Energieloket Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie