Tweede Energietafel in gesprek met Arno Harting
Tweede Energietafel in gesprek met Arno Harting Gemeente Wijk bij Duurstede

Succesvolle tweede Energietafel: Energieloket komt eraan!

19 maart 2018 om 16:25 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Iedereen die thuis energie wil besparen, was op donderdag 8 maart welkom in het Huis van de Gemeente. Daar werd de tweede Energietafel gehouden. Bij deze avond werd nog eens de behoefte aan een echt èn een digitaal Energieloket duidelijk.

De deelnemers vertelden hun ideeën hierover aan de gemeente, de EigenWijkse Energie Coöperatie, de Natuur- en Milieufederatie Utrecht en Viveste (voormalig Volksbelang). Die ideeën waren: het Energieloket geeft informatie over veel onderwerpen; het is overdag en 's avonds geopend in het Huis van de Gemeente en het is voor alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Deze ideeën zijn belangrijk voor het Energieloket, dat dit voorjaar opent.

THUIS ENERGIE BESPAREN Zelf thuis energie besparen kan op verschillende manieren. Martine van der Woude (adviseur duurzaamheid van de gemeente Wijk bij Duurstede) vertelde hoe ieder thuis energie kan besparen. Dit kan door ander gedrag, door isolatie en door de installatie van energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen. Daarna interviewde zij energiebesparingsexpert Arno Harting (EigenWijkse Energiecoöperatie) en de deelnemers over de rol van het Energieloket. Dit loket is er straks om informatie te geven en door te verwijzen. Hierdoor kunnen inwoners daarna zelf de juiste vragen stellen aan leveranciers en installateurs.

RESULTATEN DRIE THEMATAFELS Na de pauze gingen de deelnemers met elkaar aan drie thematafels praten. Aan het eind van de avond had elke tafel duidelijke afspraken gemaakt.

De tafel Energie-ambassadeurs. De deelnemers willen met medewerking van hun buurtgenoten de buurt duurzamer maken. Ze gaan bekijken hoe ze dit kunnen bereiken. Een (huis-aan-huis) enquête is een goede manier om uit te zoeken welke wensen de buurt hierover heeft.

De tafel Inzicht en gedrag. Aan deze tafel werd besproken hoe inwoners hun eigen energieverbruik kunnen vergelijken met andere woningen in de straat. En welke informatie zij kunnen vinden over het energieverbruik van de woning. Inwoners kunnen zelf maatregelen nemen om minder energie te verbruiken. Daarvoor is het wel nodig, dat zij informatie hebben over de kwaliteit van de woning, de gezinssamenstelling en het eigen gedrag.

De tafel Van gas los. De persoonlijke situatie en de woningen van de deelnemers van deze tafel verschilden nogal. Geen gas meer gebruiken: welke maatregelen passen bij welke woning? Waar begin je en hoeveel geld kun of wil je hieraan uitgeven? Aan de volgende Energietafel gaan de deelnemers van deze tafel bezig met hoe de woning van een van hen 'van het gas los' kan.

ISOLEREN EN KIEREN DICHTMAKEN Kees Bakels (van het Wijkse bedrijf Van grijs naar groen) stelde: 'Wat je met isolatie goed doet, hoef je niet met installaties op te lossen.' De eerste stap om te besparen op energiekosten is gaten en kieren dicht te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij oude pijpgaten van cv-ketels in het dak.

advertentie
advertentie