Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Column EWEC: Langs de afgrond

Column

Even dreigde het doek te vallen voor de ondersteuning aan inwoners van Wijk bij Duurstede die hun huis willen verduurzamen, en/ of hun energierekening willen verlagen. Het Energieloket bleek in een chaotische raadsvergadering wegbezuinigd te zijn. Gelukkig kwam de raad tot inkeer en is dit net op tijd gecorrigeerd. Het loket kan volgend jaar openblijven. Als vrijwilliger bij het Energieloket geef ik in mijn vrije tijd inwoners advies en help ze bij het maken van verantwoorde keuzes wanneer zij hun huizen willen verduurzamen. Dat doe ik samen met vele andere gemotiveerde coaches.

Inwoners dienen zich aan via het Energieloket. Óf omdat ze binnenlopen, óf omdat ze reageren op de duurzaamheidskranten of andere acties van de gemeente. Ik doe het werk als coach natuurlijk niet op eigen titel, maar vanuit het Energieloket. Dat helpt mij doordat ik in de avonduren cursussen kan volgen om goed advies te kunnen geven. Daarnaast verzorgt het Energieloket een professionele verslaglegging, maakt ze afspraken voor gesprekken, zorgt ze voor hulpmiddelen, organiseert het loket kennisdeling en bedenken we samen thema’s. Op deze manier bieden we inwoners van onze gemeente op een laagdrempelige manier handvatten voor de verduurzaming van hun huis en besparing op de hoge energiekosten. Niet alleen door gesprekken, maar ook met behulp van bijvoorbeeld warmtescans waarmee we kunnen laten zien waar warmte weglekt.

Wij als energiecoaches doen dit omdat we graag een tastbare, concrete bijdrage willen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Voor de wereld en dichter bij huis: voor onze gemeente. Gemeente en vrijwilligers bewijzen elkaar een dienst: de gemeente kan met het Energieloket tegen relatief lage kosten werken aan het behalen van de verduurzamingsdoelstellingen. En wij kunnen dit werk goed blijven doen omdat we daarin geholpen worden met een goede administratie, organisatie, richting en trainingen. Dat doet het Energieloket en als energiecoaches zijn we blij dat die ondersteuning vanuit het Energieloket behouden blijft. Het rendement van deze kleine financiële hulp is voor de gemeente groot. Inwoners schaffen, mede met de hulp van ons als coaches, gemotiveerd zonnepanelen aan, isoleren hun huis en gaan bewuster om met energie.

Ik ben blij dat we kerst kunnen vieren in de wetenschap dat we door kunnen. Ik wens iedereen het allerbeste voor 2022. Wil je verduurzamen? Kom gerust langs bij het Energieloket.

Willem Noteboom, Energiecoach bij het Energieloket 

advertentie