De onthulling van de naam door wethouder Wil Kosterman en winnaar Lidwien.
De onthulling van de naam door wethouder Wil Kosterman en winnaar Lidwien. Ali van Vemde

Buurthuis ‘Heul Gezellig’ is open, een buurtinitiatief van bewoners uit Wijk bij Duurstede, Stichting Binding en Viveste

14 december 2021 om 11:21 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Een ruimte waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, dat is wat er nog miste. Sinds enige tijd is daar verandering in gekomen, want in de Birkaflat is een ruimte hiervoor vrijgemaakt. Donderdag 9 december was er een zeer bescheiden feestje en werd de naam van dit buurthuis officieel onthuld door wethouder Wil Kosterman en de bedenker van de naam, Lidwien.

door Ali van Vemde

Het is een buurthuis geworden om trots te zijn. Al direct bij binnenkomst is het gevoel prettig. In verschillende ruimtes is de gelegenheid om samen dingen te ondernemen, spelletjes te doen of gewoon even rust te zoeken. In de grote ruimte is een keuken en een grote tafel die uitnodigt om gezellig met buurtbewoners in gesprek te gaan, samen te koken of  te handwerken. In een zijkamer is een kast vol met spelletjes, een andere ruimte is voor mensen die even rust zoeken.

„Al in de herfstvakantie hebben we het buurthuis officieel geopend voor de bewoners van de woonwijk,” vertelt Frank Brouwer van Stichting Binding. „In deze openingsweek was een verkiezing voor de naamgeving. Uit de inzendingen hebben we drie favorieten gekozen en tijdens de openingsweek hebben bezoekers een stem uitgebracht op de favoriete naam.” Donderdagmiddag werd de naam aangebracht op het pand. Voor bedenkster Lidwien een logische naam. „Ik kom uit Brabant en daar gebruiken we ‘heul gezellig’ veel. De link met de wijk De Heul was natuurlijk gauw gelegd.” Voor de winnaar was er een bon en een prachtige bos bloemen. Wethouder Wil Kosterman bewonderde het mooie initiatief. „Het is een buurthuis geworden waar je je welkom voelt. Hier staat een blije wethouder.”

„Samenwerken in de wijk en buurt wordt voor Viveste en Stichting Binding steeds belangrijker en dicht bij de inwoners kunnen we het sterkst onze krachten bundelen,” aldus Brouwer. „De beslissing om in de Birkaflat een buurthuis voor De Heul te ontwikkelen werd een jaar geleden genomen. Viveste stelt de ruimte beschikbaar. Stichting Binding ondersteunt de buurtbewoners om activiteiten te organiseren. Met enorme inzet van buurtbewoners en vrijwilligers uit onze gemeente is de kale woning omgebouwd tot een prachtige, gezellige en sfeervolle plek voor ontmoeting. Nu gaan we echt aan de slag; we gaan de buurt in om te kijken welke activiteiten zij graag willen ontwikkelen. Zoveel mogelijk voor en door buurtbewoners!” Stichting Binding en Viveste zullen regelmatig ook vanuit het buurthuis voor buurtbewoners beschikbaar zijn. Elke donderdag en zaterdag is er inloop. Er zijn gesprekken gaande over samenwerkingen met organisaties die ook in de buurt aan de slag willen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de Energiewinkel, waarmee het onderwerp ‘Zelf bezig zijn met Duurzaamheid’ onder de aandacht wordt gebracht. 

advertentie
advertentie