De tweewekelijkse column van EWEC
De tweewekelijkse column van EWEC André van Zwieten

Column EWEC: Trias Energetica

28 februari 2023 om 09:46 Column

„De volgorde van minder energieverbruik in drie stappen.” Ik praat erover met coach en adviseur Arno Harting, die de afgelopen jaren tientallen bewoners van oude en soms monumentale woningen sprak over energie besparen en duurzame energie.

„Dag Mariëlle, sta je mij weer op te wachten om mijn belevenissen op te tekenen? Natuurlijk heb ik het niet alleen over voldoende ventilatie of een toevallig ontdekte gierkelder als ik bij bewoners aanschuif. Het gaat de bewoners vooral om minder gas- en elektraverbruik. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en een middelvinger naar onvriendelijke regiems. En dat terugdringen kan op een gestructureerde manier met een zekere volgorde. We noemen dat wel de Trias Energetica. Daarbij kunnen eigenaar-bewoners meer aan de woning doen dan huurders.

De eerste stap van de Trias is het verbruik van energie beperken, dus zowel elektriciteit als gas. Dat kan door oude apparaten te vervangen en de woning beter te isoleren. Ook besparend gedrag kan veel opleveren. Denk aan de thermostaat wat lager, dikke gordijnen voor de ramen en deuren én natuurlijk die ook gebruiken. Kieren en naden dichten, máár wel letten op voldoende ventilatie!

Als op die manier de apparaten en de woningschil zijn aangepakt, dan is de tweede stap, de inzet van hernieuwbare bronnen, aan de beurt. De zon is onze beste vriend hiervoor. Zonnepanelen om stroom op te wekken en zonnecollectoren met een boilervat om warm tapwater te maken. En je kan deze zomerse zonnewarmte misschien ook opslaan voor de winterwarmtevraag. Daar is die gierkelder weer. Maar je kan de warmte ook in de bodem opslaan. Of een grote watertank in je tuin graven. Die opgeslagen warmte is dan weer de bron voor een warmtepomp. Als die een voorverwarmde bron heeft, kan zij veel efficiënter werken.

Tenslotte de derde stap: zo efficiënt mogelijk omgaan met het restje fossiele energie dat misschien nog nodig is. Dat kan dus de gasketel zijn die als achtervang dienst doet. Je kan bijvoorbeeld het afgiftesysteem van de centrale verwarming goed laten inregelen. Ook het gebruik van elektriciteit moet omlaag. Want het merendeel van de stroom zal in de winter met fossiele energie opgewekt worden.

Als je zo stapje voor stapje de Trias Energetica afloopt, kom je een heel eind met minder fossiele energiegebruik. Hier gaan natuurlijk de kosten voor de baat uit, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit. Nou ik stap weer op. Straks ga ik naar de bewoners van een soort hofje.”

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EWEC en Arno Harting, adviseur Energieloket Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie