Column EWEC van Karin Menken
Column EWEC van Karin Menken André van Zwieten

EWEC: Waar krijg jij energie van?

6 juli 2021 om 11:34 Column

Die vraag kwam bij mij op bij het schrijven van deze column. Zelf krijg ik energie van buiten in beweging zijn, van wandelen of werken in mijn moestuin of de heemtuin naast mijn woning. Wat dat betreft is het heerlijk wonen hier. Na eerst met veel plezier in Bilthoven bij het bos gewoond te hebben, op droge zandgrond, was de overgang naar de rijke klei van Wijk bij Duurstede groot. De eerste woning die we bekeken op de IJsselsteen was in april en de meidoornhagen bloeiden. Een heerlijk gezicht, ik werd er direct blij van. In het begin was het wennen, omdat ik mijn bos naast het huis miste, maar de rivier maakte veel goed en ik ontdekte steeds meer leuke plekjes in de omgeving. Het is een wonderschone en rustige omgeving waar wij mogen wonen. 

Ik krijg energie van inspirerende initiatieven, van plannen en acties die goed zijn voor onze planeet. Zo was ik meteen enthousiast toen EWEC opgericht werd en aankondigde om de steenfabriek Bosscherwaarden om te toveren tot Stroomfabriek. Ik houd van dat idealisme, mits met de voeten stevig in de klei! Energie kreeg ik ook van het bericht dat Viveste, mijn woningstichting, klant werd bij EWEC. 

Viveste bood, samen met EWEC, huurders de mogelijkheid om voor Zonnestroom te kiezen, waar ik uiteraard ook blij van werd. Daarvoor werd de coöperatie VolksWatt opgericht. Bewoners zonder eigen dak kunnen deelnemen in zogenaamde collectieve zonnedaken, ‘postcoderoosprojecten’. Huurders worden eigenaar van een of meer zonnepanelen in zo’n collectieve installatie en hoeven daarom geen energiebelasting te betalen. Vanaf de straat is er, afgezien van de groene aansluitkast, weinig van te zien. Maar op het dak liggen 200 panelen, met een jaarlijkse opbrengst van circa 50.000 kWh.

Al deze goede initiatieven vormen een tegenwicht tegen berichten in de plaatselijke krant die mijn gemoed belasten en mijn energie verstoren. Ik zie de urgentie van woningbouw, ook mijn kinderen kunnen geen betaalbaar huis vinden, maar laten we heel goed met elkaar kijken waar en hoe we dat gaan realiseren. Niet voor niets heeft de provincie een rode contour aangegeven waarbuiten niet gebouwd mag worden 

Woningbouw op Zuidwijk, de plek waar ik mijn moestuin heb, is een belangrijke groene zone tussen de rivier en de Hoge Hoffweg. Een hele oude historische weg heb ik begrepen. 

Als er gebouwd moet worden, wees dan creatief en neem veel groen op in de plannen. 

Zoals hofjeswoningen met een gemeenschappelijk tuin, wadi’s om de waterhuishouding te verbeteren. Maak er een duurzame en sociale wijk van!

Karin Menken, ritueel begeleider en vrijwilliger EWEC

advertentie
advertentie