Christie de Vrij was ook afgelopen week op pad
Christie de Vrij was ook afgelopen week op pad Fietsen voor mijn Eten

Drie op een Rij: Christie de Vrij over Fietsen voor mijn Eten in de Kromme Rijnstreek

2 juni 2021 om 13:20 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: meer duurzame voeding. De provincie wil de duurzame productie van meer lokaal voedsel bevorderen en regionale voedselketens versterken. Bea van Sprakelaar van De Wijkse Moestuin, Ed van Proosdij van de Voedselbank en Christie de Vrij van Fietsen voor mijn Eten vertellen waarom zij dit zo belangrijk vinden. In deel 1 Bea van Sprakelaar, in deel 2 Ed van Proosdij en in deel 3 Christie de Vrij.

door Ali van Vemde

Christie de Vrij startte vorig jaar met Fietsen voor mijn Eten in de Kromme Rijnstreek. „We moeten genieten van de bronnen die dichtbij voorradig zijn. Vaak zijn mensen zich er niet eens van bewust waar hun eten vandaan komt, er is nog een hele weg te gaan. Gelukkig ontstaan er veel initiatieven en worden Hollandse groente en fruit weer steeds meer aangeprezen. Er is veel mogelijk in eigen omgeving, beter voor het milieu en klimaat en voor de energie.”

Door een vakgenoot uit de events business werd De Vrij uitgenodigd, omdat die vond dat Fietsen voor mijn eten erg bij haar past omdat ze houdt van eten, duurzaamheid en fietsen. „Ik had tijd over in coronatijd en dacht, laat ik mezelf nuttig maken en me hiervoor inzetten. Niet wetende wat het allemaal teweeg zou brengen bij mezelf, de ondernemers en de hele community! Een hype!”

De Vrij merkt vanuit de samenleving dat meer mensen op de fiets stappen om verse groente, fruit, kaas en eieren te halen in de buurt waar ze wonen. „Steeds meer mensen worden zich bewust van de mogelijkheden die er zijn om in de buurt producten te kopen. Het platform Fietsen voor mijn Eten is enorm populair, het is fijn om dit voorbeeld te geven en heel veel mensen ontdekken hun eigen regio. Ik hoor al mensen die nu nooit meer appels of eieren in de supermarkt gaan kopen. Ook wordt het veel rondverteld: ik ga nu met mijn moeder... en ik moet alles doorvertellen aan de buurvrouw, of oh wauw.. we kunnen weer soeptomaten halen. Het is erg leuk dat de mensen die iets ontdekken het ook laten weten op het platform en zo nog meer enthousiasme aanwakkeren. De coronatijd heeft ook meegeholpen in de bewustwording en een fietstochtje buiten de supermarkt om werd een uitje.”

„Fietsen voor mijn Eten heeft niet direct een educatieve inslag, maar mensen leren heel veel van het platform en de kennis die er gedeeld wordt,” zegt De Vrij. „De groente van het seizoen zijn een goed voorbeeld, je kunt het hele jaar door boontjes eten, maar de Hollandse boontjes zijn maar een aantal maanden voorradig (mijn moeder zei het vroeger al). Veel mensen kochten bepaalde groente het hele jaar door en het is heel interessant om je bewust te worden van wat de omgeving op een bepaald moment biedt. Nu volop rabarber en de koolrabi. We laten foto’s zien van de trossen met tomaten die van groen naar oranje naar rood kleuren. Mensen zien de bloesem en beseffen nu meer dat daar later fruit aan groeit en ga zo maar door. Next step is ook kinderen erbij te betrekken.”

De Vrij hoopt dat in de toekomst meer mensen zelf groente gaan verbouwen, en dan het liefst in gemeenschappen, zoals bijvoorbeeld herenboerderijen. „Laten we het samen oppakken, dan kun je de oogst verdelen en ook het werk en het is ook zeer sociaal om met elkaar te tuinieren. Zou wel geweldig zijn als we zelfvoorzienend kunnen zijn in kleine communities (een van mijn contacten wil een Blue zone van ‘t Goy maken). Kinderen kunnen ook helpen op scholen en kinderdagverblijven.”

advertentie
advertentie