Met Vikingschip Dorestat-1 naar Muiden
Met Vikingschip Dorestat-1 naar Muiden Vikingschip Dorestad

Vikingschip de Dorestat-1 opnieuw naar groot water

13 oktober 2022 om 12:30 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Met de vlag van Wijk bij Duurstede in de achterstag is de Dorestat-1 voor de tweede keer dit jaar vertrokken naar Muiden. Van daaruit is er een oefenprogramma uitgevoerd op het Markermeer. Ook opstappers konden van het schip genieten. Met een zeer tevreden gevoel kon zondagavond weer afgemeerd worden aan de steiger in de Wijkse haven.

Voor de tweede keer dit jaar vertrok de Dorestat-1 naar Muiden. Er was een dubbel doel: oefenen met vrijwilligers van de zeilploeg en opstappers de gelegenheid bieden het zeilen met een vikingschip te ervaren. Het laatste tegen betaling, want we willen graag onze eigen broek ophouden. Na een zeer succesvol weekend in april, bestond de angst dat het deze keer misschien minder zou zijn. Niets was minder waar.

HIJSEN EN STRIJKEN De zeilploeg weet inmiddels dat ze over een erg betrouwbaar schip beschikken. Dat geeft durf om ook met hardere wind diverse zeilmanoeuvres te oefenen. Op het Markermeer geen rivierbochten of vrachtschepen die dit bemoeilijken. We kunnen daar fouten maken zonder onszelf of anderen in gevaar te brengen. Doordat het programma uit blokken van twee uur bestond, moest er steeds weer gehesen en gestreken worden. De windkracht was wisselend en dat noodzaakte de bemanning soms vooraf of tijdens de vaart zeil te reven of het er juist uit te halen. Er is twee dagen lang hard gewerkt! Niet alleen met het schip, maar ook met de opstappers.

ZEILEN MET EEN VERHAAL Tijdens die twee dagen zijn er ook steeds betalende opstappers aan boord geweest. Zij vormen namelijk de ‘vracht’ waarmee we in ons onderhoud voorzien. Dat was een zeer divers gezelschap. Bijvoorbeeld vier broers die graag zeilden en dit wel eens wilden meemaken; een groep mensen van het Belgisch Viking genootschap; een 80+ echtpaar dat dit na jaren zeilen ook dit wilde ervaren; familie, vrienden enzovoort. Eén ding hadden ze allemaal gemeen. Ze waren benieuwd hoe dat gaat, met zo’n vikingschip met een vierkant zeil. Wat alle 35 opstappers ook gemeen hadden, was het plezier tijdens de vaart en het enthousiasme achteraf. En dat is voor de vrijwilligers natuurlijk heel belangrijk, anderen laten delen in het plezier dat ze zelf beleven aan dit unieke schip. Naast het zeilen, waren het verhaal over Dorestat, de bouw van het schip en de manier waarop wij nu het schip beheren, vaste onderdelen.

Wat zeker bijdroeg aan het geheel, was de prachtige ligplaats bij ‘de Koninklijke’ in Muiden met aan de andere kant van het water het Muiderslot. We werden daar ook erg gastvrij ontvangen. En als je gaat varen lig je niet vóór Pampus, maar vaar je er omheen!

Het doel voor dit weekend is dus volledig gerealiseerd. Het algemene doel van dit unieke vikingschip -een stuk geschiedenis van Wijk bij Duurstede zichtbaar maken én laten beleven- kwam ook ruimschoots uit de verf.

Of dit soort activiteiten een vervolg krijgen, is inmiddels geen vraag meer. Het gaat meer over wanneer, waar naar toe en op welke manier. 

Op www.vikingschipdorestat.nl en op facebook kunt u meer beelden van het evenement zien en alle verdere ontwikkelingen volgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie