De Dorestat-1 op het Markermeer
De Dorestat-1 op het Markermeer Winfried Leeman

Vikingschip op groot water

1 mei 2022 om 10:55 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Zaterdag 23 en zondag 24 april was de Dorestat-1 te gast bij de ‘Koninklijke’ in Muiden. Van daaruit werd onder prachtige omstandigheden het zeilen met het schip geoefend.

Iedereen die de foto ziet, denkt niet meteen aan ‘ons’ Vikingschip, de Dorestat-1, die met gekleurde schilden rustig in de haven ligt te dobberen. Maar het is het toch echt. Met een aantal vrijwilligers uit Wijk en opstappers uit diverse andere plaatsen, is er in het weekend van 23 en 24 april druk geoefend om het schip zeilend beter onder de knie te krijgen. Op de rivier was al duidelijk geworden dat het schip dat zeker kon. Op het Markermeer werd het helemaal duidelijk: de Dorestat-1 is een degelijk en betrouwbaar schip en een goede zeiler. De wind op zaterdag O 4-5 en zondag N-O 4-5 maakte dat er een dubbel rif gestoken moest worden. Mede door de stevige golfslag was het werken geblazen tijdens de oefensessies. Gelukkig was er ook een opstapper met ervaring, die enkele jaren in Roskilde gezeild heeft. Ze stond verbaasd over wat de Wijkse ploeg al met het schip presteerde. Veel tips maakten dat het zeil steeds beter gehanteerd kon worden en het schip soepeler ging varen. Zeilschipper Kees Sterrenburg gaf het commando graag uit handen om te leren wat er allemaal beter kon. Een bijboot met fotograaf Winfried Leeman heeft alles prachtig vastgelegd, zodat niet alleen meer ervaring is opgedaan, maar ook een groot aantal mooie foto’s en filmpjes mee naar huis konden worden genomen. Kortom, een schitterend weekend, met veel zon, grote golven flinke wind en alleen maar mensen die, een spectaculaire ervaring rijker, met een brede lach op hun gezicht van boord stapten. 

Meer zien? Bekijk de website www.vikingschipdorestat.nl en de facebook pagina. 

Meedoen met de enthousiaste groep vrijwilligers van het Vikingschip als schipper of als zeiler? Dat kan door een formulier op de website in te vullen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie