Afbeelding
112Heuvelrug.nl

Aantal inbraken in Wijk bij Duurstede dit jaar verdubbeld

28 augustus 2021 om 08:07 Achtergrond

WIJK BIJ DUURSTEDE Wijkagenten laten op 12 augustus weten dat er tot die datum maar liefs 31 woninginbraken in Wijk bij Duurstede hebben plaatsgevonden. Dat is inclusief inbraakpogingen. ,,Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2020 en 2019. En dat is toch even schrikken”, aldus de wijkagenten op Facebook. Wat is hier aan de hand?

door Kuun Jenniskens

Politiewoordvoerder Hans Meulenman zegt dat er nog geen keiharde verklaring voor is. ,,We kunnen alleen een aanname doen. We hadden meer kunnen zeggen als we een aanhouding hadden kunnen doen, en een verdachte in beeld hadden.” Voor de inbraken is nog niemand aangehouden.

Diverse factoren spelen mee, zegt Meulenman. ,,Het kan zijn dat een inbreker na de lockdown van maart actiever is geworden. Ook het seizoen kan van invloed zijn, in donkere maanden zijn inbrekers vaker op pad. Daarnaast kan er ook een rondtrekkend gezelschap bezig zijn.”

Waar de politie zeker over is, is dat het om meerdere daders moet gaan. Er zijn namelijk verschillende inbraakmethoden gebruikt en ook de tijdstippen komen niet overeen.

De politie heeft in al deze gevallen op locatie aangifte opgenomen en buurtonderzoek gedaan. De buurt is ook gevraagd of er camerabeelden zijn gemaakt. Mocht er aanleiding toe zijn, is er ook een sporen- en forensisch onderzoek geweest.

Deze inbraken zijn niet altijd gelukt omdat mensen voldoende maatregelen hebben genomen waardoor het niet lukte een deur of raam te forceren. Politiewoordvoerder Meulenman zegt dat goed hang-en sluitwerk en verlichting van groot belang zijn.

Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak, woonachtig in Wijk bij Duurstede, zegt over het landelijke beeld: ,,We zagen in coronatijd dat bij strenge maatregelen de woninginbraken sterk afnamen. Maar ook dat bij versoepelingen de inbraken weer één op één toenamen. Dat lijkt ook het geval in Wijk bij Duurstede.”

Kaartje van de inbraaklocaties in 2021
advertentie
advertentie