Max, Lieke en Lilly overhandigen de petitie aan burgemeester Iris Meerts
Max, Lieke en Lilly overhandigen de petitie aan burgemeester Iris Meerts Brenda Bouwhuis

Petitie voor regenboogzebrapad in Wijk bij Duurstede

13 juli 2021 om 08:08 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Max, Lieke en Lilly waren dinsdag 6 juli bij de raadsvergadering aanwezig om een petitie aan te bieden voor een regenboogzebrapad. Deze jongeren zijn lid van de regenboogwerkgroep in de gemeente. Deze symbolische actie zien zij als een aanleiding om in gesprek te komen over LHBTI.

door Kuun Jenniskens

Eén van de jongeren: ,,Mijn opa zei ooit: we zijn niet gelijk maar we zijn gelijkwaardig en zo zouden we ook behandeld moeten worden. Er is in Wijk bij Duurstede nog discriminatie en sprake van onbegrip ten aanzien van de LHBTI inwoners.” 

Anno 2021 is het nog steeds nodig om hiervoor in actie te komen, is de ervaring van deze jongeren; 1 op de 5 LHBTI ‘ers heeft het afgelopen jaar discriminerend geweld meegemaakt. ,,Wij ook alle drie, hebben te maken gehad met bedreiging of discriminatie. Het is mij in elk geval twee keer gebeurd dat mensen mij proberen aan te rijden.”

DIT IS EEN ACCEPTERENDE STAD De jongeren pleiten voor een regenboogzebrapad om de acceptatie te bevorderen. ,,Hiermee  willen we laten zien dat we er mogen zijn, ook als steun voor mensen in en uit de kast.” Max: ,,Ik zou voorstellen om het te doen bij de ingang van de binnenstad, zodat het terecht komt op foto’s van Wijk bij Duurstede. Zodat je gelijk het idee krijgt: dit is een accepterende stad.”

Ik ben zelf politieman en weet vanuit Utrecht dat jullie veel met discriminatie te maken hebben. Ik ben ervan overtuigd dat wat jullie doen ongelooflijk belangrijk is

DAPPER Namens SP zei Brouwer: ,,Trots dat jullie dit hier komen te doen. We zullen hier zeker goed naar gaan kijken.” Van Asperdt (D66): ,,Dankbaar en dapper dat jullie dit gevoelige onderwerp hier in de openbaarheid zo goed aanpakken. Doet mij enorm goed, wat mij betreft moet het er komen.” Van der Velden (VVD): ,,Dapper dat jullie hier zijn. Ik ben zelf politieman en weet vanuit Utrecht dat jullie veel met discriminatie te maken hebben. Ik ben ervan overtuigd dat wat jullie doen ongelooflijk belangrijk is. Mijn grootste complimenten.” Van der Mark (GroenLinks): ,,Knap dat jullie hier staan. Ik spreek uit nabije ervaring dat dit echt nodig is dat we hier mee bezig gaan. Hier hebben wij als gemeenteraad een grote taak te doen.” 

CONCREET Smit (Burgerbelangen) steunt het idee ook maar vroeg zich af of er ook concrete acties zijn? Max is van plan om via het jongerenwerk ook gay avonden te organiseren: ,,Om het idee te geven dat er een groep is waar ze bij horen.” Ook op basisscholen wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie