Afbeelding
Windpark Goyerbrug

Voorlopig geen besluit over kleine windmolens in Wijk bij Duurstede

9 juli 2021 om 09:09 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad heeft dinsdag 6 juli besloten om het paraplubestemmingsplan kleine windmolens voorlopig van de agenda te halen. Reden is dat er gezien de uitspraak van Raad van State op dit moment teveel onzekerheden zijn. Bovendien lagen er amendementen die het zeker binnen de coalitiepartijen PCG, GroenLinks en VVD zouden laten knallen.

door Kuun Jenniskens

Wietze Smit (Burgerbelangen) deed het voorstel om dit besluit uit te stellen. Dit vanwege het recente uitspraak van Raad van State, waardoor alle besluitvorming over windmolens feitelijk ‘on hold’ staat. Smit vroeg uitstel totdat openstaande vragen zijn beantwoord, maar ook totdat Raad van State in augustus een uitspraak doet over windpark Goyerbrug.

OPPOSITIE VOORKOMT RUZIE VVD, Duurzaam Wijk en SP sloten zich bij het uitstelverzoek aan - maar dit bleek onvoldoende voor een meerderheid. Het CDA stemde uiteindelijk ook mee en zodoende werd tot uitstel besloten. Het CDA werd over de streep getrokken door Jos Soons (Duurzaam Wijk): ,,Gezien de amendementen die vanavond voorliggen hebben we straks alleen maar verliezers als we nu doorzetten. Ik ben bang dat dit leidt tot tegenstellingen die we niet kunnen overbruggen.” Maar ook door opmerkingen van Jeroen Brouwer (SP): ,,De vonken zullen er inderdaad vanaf spatten. Andere reden is dat we vragen hebben gesteld die nog openstaan.” Opmerkelijk is dat oppositiepartijen SP, BB, CDA en Duurzaam Wijk er zo voor probeerden te zorgen dat er geen ruzie in het college zou ontstaan.

AMENDEMENTEN Wat lag er dan aan amendementen? De PCG wilde het aantal kleine boerenwindmolens in het Langbroekerwetering gebied uitbreiden van één naar vijf. GroenLinks wilde dit aantal juist terugbrengen naar nul. CDA en VVD hadden samen een amendement opgesteld om het college de bevoegdheid af te nemen om te beslissen over deze windmolens op het boerenerf (van 20 meter hoog). Zij wilden regelen dat een dergelijk besluit alleen door de gemeenteraad kan worden genomen. Aangezien deze amendementen niet officieel zijn ingediend, is het nog niet zeker of deze bij een volgende bespreking overeind blijven.

Het is aan de agendacommissie om te bepalen wanneer dit onderwerp weer op de raadsagenda terecht komt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie