Balemans hing bij zijn aantreden als wethouder als eerste de poster ‘Keep calm and carry on’ in zijn Wijkse werkkamer op. Churchill liet deze ophangen tijdens de bombardementen van de Duitsers. Deze poster reist altijd met hem mee. Tegenover WijksNieuws zei Balemans hierover: ,,Voor mij betekent het, hoe verhit het ook kan worden, doe even een stapje terug en kijk dan nog eens.” Rechts een zelf geschilderd werk van de skyline van New York.
Balemans hing bij zijn aantreden als wethouder als eerste de poster ‘Keep calm and carry on’ in zijn Wijkse werkkamer op. Churchill liet deze ophangen tijdens de bombardementen van de Duitsers. Deze poster reist altijd met hem mee. Tegenover WijksNieuws zei Balemans hierover: ,,Voor mij betekent het, hoe verhit het ook kan worden, doe even een stapje terug en kijk dan nog eens.” Rechts een zelf geschilderd werk van de skyline van New York. (Selfie Eric Balemans maart 2020)

IN MEMORIAM Wijkse wethouder Eric Balemans

8 juli 2021 om 14:09 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Bij aanvang van de raadsvergadering van 6 juli sprak burgemeester Iris Meerts in de raadszaal onderstaand In Memoriam uit. Eric Balemans werd 59 jaar. Na het uitspreken van dit IM hielden raadsleden staand 1 minuut stilte om Balemans te eren. 

,,Zaterdag bereikte ons het bericht dat Eric Balemans op vrijdag 2 juli is overleden. Hoewel we wisten dat hij ernstig ziek was, kwam het nieuws toch nog plotseling en onverwacht. Het bericht kwam hard aan bij iedereen die Eric kenden en met hem samenwerkten. We zijn er stil van, allemaal ...

Eric was een zeer ervaren en betrokken bestuurder. Jarenlang heeft hij zich binnen de politiek voor zijn partij, de VVD, ingezet in verschillende functies en op verschillende niveaus: hij begon al jong bij de JOVD, werd voorzitter van de afdeling Utrecht, werd vervolgens lid van de Tweede Kamerfractie en later van Provinciale Staten, was wethouder in de gemeente Stichtse Vecht en vorig jaar volgde hij in onze gemeente Willem Joustra op.

Eric was binnen de VVD ook actief bij het ontwikkelen van jonge talenten. Hij kreeg dan ook - terecht - vanuit zijn partij de Stikker Plaquette uitgereikt voor zijn jarenlange inzet in het politiek bestuur. Op bestuurlijk niveau was Eric betrokken bij verschillende commissies op het gebied van onderwijs, kunst en cultuur.

Eric had oprechte aandacht voor de mensen om zich heen. Hij was een echt ‘mensenmens’. Eric is de meest sociale liberaal die ik heb ontmoet.

Maar helaas, in de korte tijd dat hij voor onze gemeente werkte, waren onze ontmoetingen veelal online en letterlijk op afstand. Eric vond dat niet prettig, hij ging liever de stad in, schudde handen, ontmoette mensen, ging met ze in gesprek. Door corona kon dat onvoldoende.

Eric was een professional, hij was scherp in zijn analyses, hij had het vermogen tot zelfreflectie, kon goede feedback geven en het ook ontvangen. Dat was leerzaam voor alle betrokken partijen. 

Hij was een fijne collega, die zei waar het op stond. We gaan hem missen.

We wensen zijn vrouw Anne-Else, zijn kinderen Cecilie, Sam, zijn familie, vrienden en andere geliefden veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies van hun geliefde Eric. Ik heb Anne-Else de afgelopen dagen regelmatig gesproken. Hoewel Eric veel te vroeg en toch nog onverwacht is gestorven, hebben zij vrede met zijn heengaan. Zijn gezin is dankbaar voor de vele berichten en steunbetuigingen die zij (hebben) ontvangen vanuit onze gemeenschap. Zij stellen dit bijzonder op prijs. Dank u wel.”

REACTIE WETHOUDERS Het Wijks Nieuws vroeg ook wethouders Marchal en Kosterman om een reactie over hoe het was om met Balemans samen te werken. Zij zeggen: ,,Eric bracht in ons college veel bestuurlijke ervaring mee. Met zijn enorme kennis en inzet wilde hij graag iets betekenen voor de Wijkse samenleving. Door de coronacrisis was hij minder zichtbaar voor de inwoners, maar op afstand werkte hij mee aan een beter Wijk bij Duurstede op het gebied van economie, sport, volkshuisvesting en verkeer. We gaan Eric ontzettend missen als bestuurder, maar vooral ook als mens. Hij was betrokken en toegankelijk.”

Via deze link komt u bij het interview van Wijks Nieuws met wethouder Balemans bij zijn komst naar Wijk bij Duurstede. Hier een artikel over zijn stevige inzet om van de provincie toestemming te krijgen om meer nieuwe woningen te bouwen. Hier zijn wensen voor 2021. Begin mei werd bekend gemaakt dat Eric Balemans zijn werkzaamheden vanwege zijn gezondheid vier maanden ging neerleggen. Zijn overlijden kwam dan ook onverwacht. De SP besloot uit respect deze week geen column Raadspraat te publiceren.

Eric Balemans samen met burgemeester Meerts na zijn installatie op 28 januari 2020
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie