Healthy Moves is samen bewegen en de conditie verbeteren
Healthy Moves is samen bewegen en de conditie verbeteren Stichting Wijksport

Healthy Moves voor volwassenen gaat weer starten

Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Een rondje rennen, even pauze en dan de volgende ronde. Op een mooie zomeravond in juni is een groep volwassenen in het kasteelpark volop in training. Zij doen mee met Healthy Moves, een programma voor mensen die op een rustige manier hun conditie willen verbeteren. De sfeer is er gezellig, tussendoor wordt er even gekletst, maar er wordt ook vooral gesport. Ieder op zijn of haar eigen tempo!

door Ali van Vemde

Het blijkt dat hier een grote behoefte aan is. „Bij de vorige inschrijving zat het in no time vol,” zegt buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen enthousiast. „Er stonden zelfs mensen op de wachtlijst, blijkbaar is hier behoefte aan.” Het succes zou wel eens te danken kunnen zijn aan de laagdrempeligheid. Het programma bestaat uit rustig hardlopen, advies krijgen over gezonde voeding en door te ontspannen beter in je vel te zitten. Daarnaast is het ook motiverend om het samen met anderen te doen.

Eén van de deelnemers deze avond is Ruud. Als eerste komt hij binnen na zijn rondje hardlopen. Enthousiast vertelt hij: „Ik wil vooral duurconditie opbouwen. Healthy Moves vind ik geweldig. Wat ik vooral fijn vind is dat ik nu kan hardlopen zonder blessures. Maar we hebben het ook heel gezellig en er is een echte teamspirit.” Sportief was Ruud altijd al, zo heeft hij squash gespeeld en danst hij samen met zijn vrouw. Bijzonder om te zien is ook dat er volop belangstelling is voor elkaar. In de app-groep wordt gemeld wie er wel en niet komen, maar ook gevraagd hoe het met anderen gaat.

De groep is zo enthousiast dat een aantal van hen door wil. Wijnmaalen: „Het heeft mensen geactiveerd. Mensen stimuleren elkaar om echt te komen.” Ook Willem is zeer gemotiveerd. „Het was nodig want ik was veel te weinig actief. Mij heeft het geholpen, ook mentaal. Ik heb veel meer energie en veel meer ruimte in mijn hoofd. Ook het sociale gebeuren vind ik heel prettig, ik kom vrolijker thuis. Er wordt rekening gehouden met wat je fysiek kan, je moet niet, je mag.” Runningtherapeuten Jolien van Vliet en Margreet van den Heuvel sluiten zich hier bij aan. „Op sportscholen en bij loopgroepen is het vaak meer competitief, hier kan iedereen een eigen tempo aanhouden.”

Voor Jantine is Healthy Moves een stok achter de deur. De combinatie bevalt haar goed. „We beginnen met de warming-up en dan volgt de loopscholing. De basis wordt verder uitgewerkt met verschillende oefeningen en activiteiten. Er is veel afwisseling en dat maakt het zo leuk.” Niet alleen fysiek is het trainingsprogramma een succes, zo is te horen in de groep. „Ik zat tegen een burn-out aan, maar nu slaap ik weer veel beter. Het laadt je batterij op. Het is een heerlijke uitlaatklep na het werk.” Ook Wya, de partner van Ruud, merkt dat het helpt. „Ik heb nooit duursport gedaan. Als gezondheidskundige en bioloog kijk ik er holistisch naar. De afwisseling tussen de lessen van Pieter en Tobias en het meer speelse van Jolien en Margreet is erg leuk. Ik heb artrose en ook daarvoor helpt het echt. Ik heb geen blessures opgelopen en mijn therapeut is zeer tevreden.”

Na de trainingsperiode van twaalf weken kunnen de deelnemers zelf verder. Het nieuwe programma start in de week van 12 september. Kijk voor meer informatie op de website stichtingwijksport.nl/project/healthy-moves-volwassenen of neem contact op met Tobias Wijnmaalen, telefoon 06 17413517 of e-mail tobias@stichtingwijksport.nl De kosten voor het totale programma bedragen € 99-.

advertentie
advertentie