Dorpsplatform voorzitter Marco Mud
Dorpsplatform voorzitter Marco Mud Benjamin Mud van de Beek
INGEZONDEN BRIEF

Is een goede kans op een raadsbreed akkoord ook echt een Goede kans?

6 mei 2022 om 14:59 Opinie

In het Groentje van 4 mei wordt melding gemaakt van een ‘goede kans’ op een raadsbreed akkoord in Wijk. Als bestuur van het Dorpsplatform Langbroek willen wij, ondanks de grote inzet van onze raadsleden voor dit onderwerp, hier een vraagteken bijzetten. Is dit namelijk wel een Goede kans – en dan niet in de zin van ‘een gerede kans op’, maar in inhoudelijke zin. 

Vanuit ons belang gemotiveerd: wat betekent een raadsbreed akkoord voor het Belang van Langbroek, zoals wij dat hebben besproken met alle raadfracties op 8 maart jongstleden als onderdeel van de verkiezingscampagne? En wat betekent een raadsbreed akkoord voor de politieke strijd in de aankomende periode?

Doordat men van een dualistische werkwijze over dreigt te stappen naar een monistische kan het maar zo zijn dat als het Belang van Langbroek – gehandhaafde 30 km per uur; alleen laagbouw; verwerven Unesco Biosphere status, om er maar drie te noemen - geen plek krijgt in het raadsbrede coalitieakkoord het de aankomende vier jaar niet meer aan bod komt. Het tegenoverstelde is natuurlijk ook waar, maar dan met anderen die aan het kortste eind trekken.

Politiek gaat over verdelen van schaarse waarden. En in dat licht kun je natuurlijk zeggen dat dat inderdaad het geval is. Met een raadsbreed akkoord verdeel je namelijk inderdaad schaarse waarden en wel voor vier aaneengesloten jaren. Maar de vraag is natuurlijk of dat vastzetten voor vier jaar heel verstandig is in een snel veranderende wereld waarin voortdurend anticiperen en reageren een absolute must is om kansen te kunnen nemen en bedreigingen te voorkomen als ze zich voordoen. Die flexibiliteit weghalen uit een als flexibel bedoeld, dualistisch, systeem is best een moedige stap. Een hoogmoedige zou zelfs gezegd kunnen worden als we onszelf realiseren dat we daarvoor niet eens meer zelf naar de zon hoeven te vliegen maar die, gegeven de opwarming van de aarde, bij wijze van spreken,steeds meer naar ons toe komt.

Veel wijsheid gewenst dan ook raadsleden, met uw inhoudelijke keuze voor, of niet-voor Langbroeks Belang. En met uw keuze om een politiek-bestuurlijk systeem dat al eeuwen functioneert aan een experiment te onderwerpen waarvan we weten dat het nooit echt tot succes heeft geleid. En het zelfs wel op een hoogmoedige keuze kan uitlopen als we ons realiseren dat deze tijd, onze tijd, naar onze mening althans, gebaat is bij het snel kunnen schakelen. En snel is in onze ogen dan niet eens per vier jaar. Maar wellicht bouwt u een mechanisme in, in uw praktijk die deze zorg wegneemt? Wij vertrouwen er vooralsnog graag op.


Marco Mud, bestuursvoorzitter Dorpsplatform Langbroek

advertentie
advertentie