Steenfabriek vanaf de overkant
Steenfabriek vanaf de overkant L. Smit
INGEZONDEN

Bosscherwaarden: molensteen of schatkist

22 december 2021 om 10:10 Natuur en milieu

We hebben goede artikelen over de zandwinning en het terugbrengen van echte natuur in de Bosscherwaarden kunnen lezen. Helaas blijven foutieve speculaties van tegenstanders hardnekkig rondzingen. Waarom? Voor antwoord spreek ik met Henny Olthof, actief in Vereniging Natuur en Milieu, bezig met natuurbehoud en -ontwikkeling rond Wijk bij Duurstede. We zijn het eens, alleen feiten benoemen.

,,Vraag in Wijk naar de Bosscherwaarden en de kansen die dat biedt? Een lege blik is wat je kan verwachten. Niet zo verwonderlijk, het vraagstuk is ingewikkeld”, vertelt Henny Olthof. ,,Weinigen beseffen de kans die in de Bosscherwaarden besloten ligt. Onbegrijpelijk, want”, schudt Henny het hoofd: “er ligt ‘n kapitaal aan zand in de Bosscherwaarden, mede nodig om 900.000 huizen in Nederland te realiseren. Van het geld dat het zand opbrengt kan WbD in het kader van maatschappelijke compensatie leuke projecten betalen. En, echte natuur en een Stadsstrand voor terug. Bouwprojecten hebben zand nodig. De grond die daarbij vrijkomt, komt terug, na controle door Rijkswaterstaat dat het schoon is. Docu’s over slib in Zembla, leidden tot geruchten dat de Bosscherwaarden met vervuild slib zou worden opgevuld. Hiervan is geen sprake.”

Henny Olthof gaat verder: ,,Om onrust weg te nemen hebben we juli 2018 namens Groenberaad van VN&M aanbevelingen gedaan die de gemeente met de uitvoerder kon maken. In 2017 zijn vier projecten bezocht en is gesproken met voor-en tegenstanders, ondernemers, milieuorganisaties, dorpsplatformen en lokale politiek. Het staat op de website: IVN.NL/VNMW onder Groenberaad-de feiten, opzoeken, gewoon lezen. Frappant is, eenmaal gestart, verlopen deze projecten in alle rust. Uit het rapport blijkt hoe zorgvuldig wordt gewerkt, hoe fase na fase wordt gegraven, welke grond terugkomt uit de bouwprojecten, de aan- en afvoer per schip en het geruisloos werken met elektrische machines. De Bosscherwaarden is nu geen natuur, maar een mest uitrij-akker met schrale flora van mais en andere exoten. We krijgen er prachtige natuur voor terug!”

,,Ook bij de jachthavens is oppositie. Bang dat de pleziervaart de Gravenbol niet meer in mag. Grote onzin”, herneemt Henny. ,,Alleen droge recreatie, badgasten, wil men naar Wijk brengen. Intensieve recreatie dicht bij Wijk, het voordeel van bereikbaarheid, veiligheid op de dijk, verder van Wijk komt meer rust voor de natuur. Dit is in 2011 al in de gemeentelijke ‘Visie Rivierfront’ met betrokken overheden opgesteld en goedgekeurd, te weten de Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, gemeente Wijk bij Duurstede, Utrechts Landschap en het Hoogheemraadschap. De Visie Rivierfront verbetert de relatie tussen de stad en het water.”

Anton Rekké, Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie