Protest tegen zandwinning Bosscherwaarden in de Wijkse carnavalsoptocht van 2018 (archief)
Protest tegen zandwinning Bosscherwaarden in de Wijkse carnavalsoptocht van 2018 (archief) Ali van Vemde

Besluitvorming Bosscherwaarden komt in zicht

12 december 2020 om 08:15 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE ,,De stukken van de Bosscherwaarden zijn nagenoeg allemaal binnen”, zo zei wethouder Hans Marchal (PCG) op 8 december tijdens een voorbespreking over de Visie Rivierfront. ,,Dit onderwerp komt over niet al te lange termijn voor besluitvorming naar de gemeenteraad.” Dit hot item staat al lang op de politieke agenda en houdt de gemoederen flink bezig, vandaar dat deze mededeling enige opwinding veroorzaakte bij de raadsleden. Het gaat om een slibstortproject in de Bosscherwaarden nabij de steenfabriek aan de Lek waarvoor 100 hectare agrarische grond wordt opgeofferd. 

door Kuun Jenniskens

Gedurende een aantal jaren zal daar een industrieel landschap ontstaan waarbij zand via transportbanden naar schepen over de Lek wordt afgevoerd naar bouwprojecten elders. De ontstane gaten worden gevuld met slib van elders, waarvan de kwaliteit een belangrijke factor is in het vaak ook landelijk gevoerde debat. Als na een jaar of tien de bagger-en stortwerkzaamheden zijn voltooid dan zal het slibbedrijf Van Waning hier een natuurgebied gaan aanleggen.

NIER ZO MAAR TEKENEN BIJ HET KRUISJE Het proces verdient geen schoonheidsprijs, de gemeente is al jaren in afwachting van een aantal cruciale stukken. Een jaar geleden waren twee moties over Bosscherwaarden in de gemeenteraad aan de orde en toen noemde wethouder Marchal het proces toen een ‘georganiseerde bende’. Hij zei zijn twijfels bij de initiatiefnemer naar voren te hebben gebracht, ook over het agrarisch grondgebruik en ook gezien de ontwikkelingen in Den Haag. Zijn mening luidde toen: ,,Terugkijkend duurt het veel te lang. Het is een georganiseerde bende. De initiatiefnemer is druk met van alles en nog wat: brochures, en een ‘light versie’, maar een planning heb ik nog steeds niet en daar raak ik geïrriteerd over. Zeker na wat zich de afgelopen weken en maanden heeft afgespeeld. Wij willen alle stappen in het bestuurlijke proces volgen. Eerst moeten de vereiste 7 documenten op tafel komen. Dan komt er een voorstel naar de raad. U kunt zeggen wat u ervan vindt en hoeft zeker niet zo maar te tekenen bij het kruisje.”

advertentie
advertentie