Stadsstrand
Stadsstrand Anton Rekké

Eigen gemeentelijk onderzoek naar Stadsstrand en natuurontwikkeling Bosscherwaarden en Gravenbol

16 december 2021 om 17:06 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Momenteel zijn er initiatieven gekoppeld aan de slibstort in de Bosscherwaarden - zoals het Stadsstrand Dorestrand, dat dient als maatschappelijke compensatie van de overlast van het baggerproject. Wat de gemeenteraad betreft kunnen dergelijke ideeën ook los van het slibstortproject Bosscherwaarden worden ontwikkeld. Daarom komt er een onderzoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden.

door Kuun Jenniskens

Hiertoe is opgeroepen met een motie van SP, PCG en CDA - allen sinds jaar en dag tegen het project Bosscherwaarden. Een project, dat uiteindelijk na 12 jaar industrielandschap, zal resulteren in een waterrijk natuurgebied aan de Lek. Deze motie is door de gehele gemeenteraad aangenomen. Ook wethouder Vreeswijk was er blij mee. 

De motie vraagt om in gesprek te gaan met diverse initiatiefnemers en om te onderzoeken hoeveel budget er nodig is om plannen uit te werken. Er spelen meerdere ideeën, zoals de natuurontwikkeling op de Bosscherwaarden hand in hand te laten gaan met agrarisch gebruik - iets dat via omwonenden is aangedragen. Ook plannen voor de Gravenbol moeten worden meegenomen - hoe recreatie en natuur daar in balans kunnen worden gebracht. En het Stadsstrand. Het komt neer op een uitwerking van de Visie Rivierfront die er al ligt. 

Wethouder Vreeswijk wil dit niet per direct oppakken, omdat agenda’s van ambtenaren al vol genoeg zijn. Ook speelt er een juridische component, of een dergelijke motie kan worden aangenomen terwijl de gemeente officieel nog met baggerbedrijf Bosscherwaarden in gesprek is. Het college gaf het bedrijf vorige week een ultimatum: als per 1 februari 2022 de stukken niet compleet zijn gaat de stekker eruit. Daarom is in de SP motie de datum van 1 februari opgenomen. Mocht de slibstort niet doorgaan dan geeft deze motie mogelijkheden om direct aan de slag te gaan en zo te zorgen dat bijvoorbeeld Stadsstrand Dorestrand er via een andere weg komt. 

Deze motie is op dinsdag 14 december met algemene stemmen door de Wijkse gemeenteraad aangenomen. Daarbij anticiperend op de miljarden die volgens de geruchtenmachine in het Haagse coalitie akkoord zouden komen staan, en die een dag later inderdaad beschikbaar bleken te komen. Met alleen al 35 miljard voor natuurontwikkeling. Het onderzoek moet voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zijn afgerond.

advertentie
advertentie