Afbeelding
de Bibliotheek Eemland
INGEZONDEN

Verbaasd en ontstemd over column Ed Speijer

1 februari 2021 om 12:27 Politiek

Verbaasd en ontstemd. Dat zijn de gevoelens, die ik overhoud aan de column van Ed Speijer (VVD) in ’t Groentje van vorige week.

Ik wijd deze brief aan de gestelde vraag, of statushouders voorrang dienen te hebben op andere woningzoekers in Wijk bij Duurstede met betrekking tot toewijzing van sociale huurwoningen. NB: statushouders kennen urgentie in de toewijzing. Het gaat om een rechtvaardige verdeling tussen kwetsbare groepen (zie ook brief provincie “Een eerlijke verdeling tussen de doelgroep is essentieel”).

Verbaasd, omdat ik Ed (als bezoeker van de avonden van de gemeente) een beetje ken en weet, dat hij een sociaal hart heeft (hij werkt als vrijwilliger voor de stichting Gilde coach4you voor studiebegeleiding aan kinderen) en dat zijn specifieke belangstelling in de politiek onder andere het sociaal domein is.

Verbaasd, omdat hij vanuit de gemeenteraad zich sterk heeft gemaakt voor de maatschappelijke agenda en daarmee bescherming en ondersteuning aan de kwetsbare mens. Hoe kan het dan, dat hij zich afvraagt of (notabene kwetsbare) statushouders voorrang dienen te hebben? Deze mensen zijn toegelaten tot Nederland!

Ontstemd, omdat hij (mede namens de VVD afdeling Wijk bij Duurstede) door deze vraag doet aan stemmingmakerij door onze inwoners te laten denken, dat statushouders mindere mensen zijn!

Ontstemd, omdat Ed onvoldoende rekening wil houden met medemensen, die gevlucht zijn uit hun eigen land (door oorlog, vervolging, mishandeling e.d.), hun familie en eigendommen hebben achtergelaten. Deze mensen hebben vaak een gevaarlijke reis gemaakt. Na lange tijd in het AZC hebben zij toestemming om zich te vestigen in Nederland. Elke gemeente krijgt naar rato statushouders toegewezen om deze te huisvesten en te begeleiden. Door (onbaatzuchtige) inzet van vrijwilligers van stichting Vluchtelingenwerk Wijk bij Duurstede voldoet ook onze gemeente aan de wet. Hierbij verwijs ik graag naar antwoorden op schriftelijke vragen van de VVD aan het college zoals vastgesteld door het college van B&W op 22 december 2020 Reg. nr: 2020-50 in zake statushouders / vergunninghouders in de gemeente.

Maar…. er is grote woningnood, met name voor de sociale huurwoningen. Hierdoor barsten de AZC’s uit hun voegen en dienen de statushouders lang te wachten op een woning.

Ed weet wat een moeilijke jaren deze statushouders achter de rug hebben! Er wachten veel inwoners van Wijk op een sociale huurwoning, maar hebben die meer rechten dan een statushouder? Beter zou zijn, als hij (en de VVD) zich inzet voor toename van het aantal sociale woningen in plaats van het uitsluiten van bevolkingsgroepen. En als Ed dan ook nog vraagt om de achtergrond van nieuwkomers (bedoelt hij statushouders?) kenbaar te maken in verband met onze veiligheid, dan schendt hij hiermee de grondrechten. Ik vind, dat hij met zijn opstelling (en ik neem aan die van de VVD) doet aan discriminatie. Is dat niet de reden waarom de regering is gevallen?

Het zou Ed sieren, als hij excuses aanbiedt aan alle inwoners van onze gemeente en meewerkt aan brede inclusie van alle inwoners van onze gemeente.

Zijn uitspraken vervreemden niet de inwoners van de politiek (zoals hij zelf in de column schrijft), maar vervreemdt de politiek van haar inwoners.

Eric Harmsen, op persoonlijke titel

REACTIE ED SPEIJER 

,,De reactie van de heer Harmsen verbaast mij. Ronduit ontstemd ben ik over het feit dat hij mij als discriminerend persoon wegzet. Vreemd bovendien, want ik zet mij met ziel en zaligheid in om scholieren ongeacht hun afkomst met taal- en leerachterstanden te helpen en zo de integratie te bevorderen. Ook liberalen hebben het volste recht om voor hun politieke opvattingen uit te komen. Vrijheid van meningsuiting is onze beschaving een kostbaar goed. Ik heb én een sociaal én een rechtvaardig hart. Vanuit die rechtvaardigheid benoem ik zaken. Natuurlijk hebben wij de plicht om een aantal echte vluchtelingen op te vangen en die goed te integreren. Tegelijkertijd hebben wij ook een verplichting om inwoners, die jarenlang op de wachtlijst staan, een betaalbare woning te bieden. De VVD is groot voorstander van bouwen. Was het maar zo eenvoudig om deze woningen snel op te leveren. Extra bouwen wordt door de provincie nauwelijks gefaciliteerd en procedures vertragen het proces. Is het dan in deze schaarste sociaal en rechtvaardig om vluchtelingen voorrang te verlenen op onze lang wachtende inwoners? In ons coalitieakkoord hebben we overigens keurig aangegeven dat het door Den Haag aangegeven aantal statushouders hier volgens de regels wordt gehuisvest. Het is nooit mijn intentie om te discrimineren en te polariseren. De VVD vindt het echter wel gerechtvaardigd om de achtergrond van nieuwkomers te onderzoeken. Situaties als in Montfoort en in Oss, waarbij onschuldige burgers worden neergestoken, wil je als samenleving toch voorkomen? Er zijn ook nieuwkomers die in diverse landen mensenrechten hebben geschonden. Ik sta achter de inhoud van mijn column Raadspraat en met mij de gehele VVD fractie.”

Ed Speijer

advertentie
advertentie