Woningbouwlocatie De Geer III
Woningbouwlocatie De Geer III Screenshot haalbaarheidsstudie

Bouwen in De Geer III heeft voordelen boven Zuidwijk

29 november 2021 om 16:16 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Wijks college heeft een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar grootschalige woningbouw op De Geer III of locatie Zuidwijk aan het kanaal. Voor het college springt De Geer III er als beste uit. De gemeenteraad wordt gevraagd of zij hiermee kan instemmen.

door Kuun Jenniskens

Tijdens een Voorbespreking kwam deze vraag aan de orde: op welke van deze locaties kan het best worden gestart met de bouw van 250 woningen? In het verlengde hiervan is gekeken naar een meerjarenperspectief met 1250 woningen.

COLLEGE KIEST GEER III Wethouder Hans Buijtelaar legde uit dat de keuze van het college op De Geer III is gevallen omdat er op deze locatie meer ruimte is voor groei, er passen meer woningen - en dat maakt het financieel ook beter haalbaar. De wethouder noemde het ook gunstig dat De Geer III maar twee grondeigenaren kent. Op de langere termijn zou ook Zuidwijk kunnen worden ontwikkeld.

Op De Geer III passen 900 woningen op 25 hectare en op Zuidwijk 430 woningen op 24 hectare. Op Zuidwijk moet een bedrijf worden uitgekocht en speelt de kwestie van de oude vuilstort. 

VOORWAARDE IS OMLEGGEN WEG Bij De Geer III moet de rondweg wel worden omgelegd, dit ziet het college als absolute voorwaarde - anders gaat het niet door. Financieel gezien is een aantal van 550 woningen nodig om die omlegging te betalen. Het college stelt de gemeenteraad voor het omleggen van de Romeinenbaan naar voren te schuiven en dus niet wachten tot deze 550 woningen zijn gebouwd. De Romeinbaan kan dan vormen omgevormd tot een groene en veilige fietsverbinding met de stad. Deze appartementen komen langs de rand van de woonwijk, zij dienen als geluidsbuffer voor de omgelegde weg.

HOE HOOG? Het college stelt voor om langs de randen 4 tot 6 lagen te bouwen, iets waar de gemeenteraad zich nog niet over heeft uitgesproken: wat is een acceptabele maximale bouwhoogte? D66 overweegt een amendement in te dienen om niet verder te gaan dan 4 bouwlagen. De wethouder zei dat dit al gauw 80 tot 100 woningen minder betekent: ,,Wat weer tot gevolg heeft dat je ook het groen moet afschalen. Het wordt vrees ik saai met vier bouwlagen als platte pannenkoeken.” D66 heeft het college om een berekening verzocht van de (financiële) gevolgen van vier bouwlagen.

Op 14 december neemt de raad besluit over dit onderwerp.

advertentie
advertentie