Wethouder Eric Balemans
Wethouder Eric Balemans Rick Huisinga

Drie op een Rij: Gemeente ondersteunt SchuldHulpMaatje

11 maart 2021 om 09:54 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE  Voor de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: hulp voor mensen met schulden. Coördinatoren van Stichting SchuldHulpMaatje, Francien Niessen en Paul van Straalen, een schuldhulpvrager en wethouder Eric Balemans over het belang van hulp zoeken bij financiële problemen. In deel 3: Eric Balemans.

Ruim een half miljoen huishoudens heeft risicovolle schulden, dat wil zeggen dat ze rood staan, rekeningen niet kunnen betalen of een creditcard-schuld hebben. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen en er zijn vijf miljoen mensen die geen spaargeld hebben. Zij kunnen geen tegenslag opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst. Ongeveer een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden die zij niet op eigen kracht kunnen oplossen. Zomaar wat cijfers, om aan te tonen dat hulp hard nodig is.

SchuldHulpMaatjekan deze mensen, die om wat voor reden dan ook, in de financiële problemen zitten, weer op weg te helpen. Wethouder Eric Balemans benadrukt dat er mensen klaar staan om je te helpen. „Je bent niet alleen! Eén op de vijf huishoudens heeft te maken met geldzorgen. Aarzel vooral niet om hulp te vragen.” De wethouder wil graag dat de inwoners zich goed voelen. „Geldzorgen kunnen snel een probleem worden. En het probleem groeit vaak sneller dan je kunt overzien. Geldproblemen zorgen voor stress. Hierdoor zit je minder goed in je vel. Dit gaat ten koste van jezelf, je werk en je gezin.”

De drempel om hulp te vragen is hoog. Er is vaak toch een gevoel van schaamte. „Als gemeente zorgen we voor verschillende manieren om mensen met geldzorgen te helpen. Dit kan bijvoorbeeld via SchuldHulpMaatje, maar ook via Binding, Humanitas, Geldfit, Startpunt geldzaken of de schulddienstverlening van de RSD. Deze organisaties werken los van de gemeente. De gemeente weet dus niets van jouw geldzaken af. Dat is belangrijk voor je eigen privacy.”

Na een jaar met coronamaatregelen hebben nog meer mensen te maken met geldzorgen. Balemans raadt aan om bij deze zorgen de test te doen op geldfit.nl. „Dit is anoniem. Na een aantal vragen krijg je een advies waar je het best terecht kunt met je geldzorgen.” Ook de gemeente ziet het belang om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij financiële problemen en ondersteunt deze vrijwilligersorganisatie. „De gemeente geeft SchuldHulpMaatje een financiële vergoeding om hun organisatiekosten te betalen.”

Persoonlijke boodschap van wethouder Eric Balemans: Lig je wakker omdat je je rekeningen niet meer kunt betalen? Heb je geen inzicht meer in je geldzaken? Voor iedereen is er een plek om geholpen te worden bij geldzorgen. Ook als je al eens eerder hulp hebt gehad, een goede baan hebt en toch niet rondkomt of ondernemer bent. Wij laten niemand in de kou staan!”

Hulp nodig. Lees wat SchuldHulpMaatje kan doen en het verhaal van een schuldhulpvrager

advertentie
advertentie