Gene van den Berg
Gene van den Berg Van den Berg

Drie op een Rij: Gene van den Berg over schaatsen

18 februari 2021 om 10:44 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws wekelijks drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema vanzelfsprekend: schaatsen. Beweegdocent Teunie Emons, buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen en Gene van den Berg van Schaats bij Duurstede over de schaatskoorts. In deel 3: Gene van den Berg.

In december kon Schaats bij Duurstede vanwege corona niet doorgaan. Nu kon er toch nog worden geschaatst op natuurijs. „Natuurlijk worden ook wij, van de organisatie van SchaatsbijDuurstede, hier enthousiast over! Dan is de doelstelling van ons om kinderen met het schaatsen bekend te maken toch soort van gelukt,” vindt Gene van den Berg. Natuurlijk heeft het bestuur van Schaats bij Duurstede zelf ook iets met schaatsen. „Ik denk dat alleen Paula zich niet meer op de ijzers waagt. Jan is, denk ik, op Noren te zien en ikzelf ben een ijshockeyer.

Van den Berg raadt aan nooit in je eentje het ijs op te gaan. „Het is ook gezelliger om samen te schaatsen. Maar zeker als er iets mis gaat is het fijn als iemand hulp kan gaan halen.” Evenals Wijnmaalen raadt Van den Berg aan handschoenen, een dikke muts en warme kleding te dragen waarin je goed kunt bewegen. „Je schaatsen moeten goed passen, als je met je schaatsen aan niet gemakkelijk recht kunt blijven staan dan zijn ze te groot. Ikzelf ga een rondje op het ijs en ga dan meteen weer de veters beter strikken. Zorg ook dat je voldoende energie hebt om te schaatsen, krampen zijn op het ijs erg vervelend. Maar als belangrijkste; zoek ijs uit waar je veilig kunt schaatsen. Twijfel je, schaats dan niet. De dikte van het ijs kan variëren. En mocht je onverhoopt onder het ijs vallen zoek dan de donkere plek, dat is het wak waar je door bent gezakt en zodra je eruit bent snel uit je natte kleren en in geleende droge spullen (jassen dekens etc.)

„Als het ijs dik genoeg is kan er prachtig worden geschaatst in het pittoreske kasteelbos.” Dat lukte nu helaas niet. „Maar ook in het stadspark achter de brandweer en Kwalitaria (lekker voor een patatje achteraf), de Botersloot en de uiterwaarden. Sneeuw en ijs is water, waar wij waterlanders onze naam aan te danken hebben, in zijn leukste vorm. (En het zonnetje schijnt er vaak ook zo lekker bij).”

Lees ook de menig van  Teunie Emons  enTobias Wijnmaalen

Geen schaatsbaan dit jaar, maar wel natuurijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie