Tobias Wijnmaalen op de schaats
Tobias Wijnmaalen op de schaats Wijnmaalen

Drie op een Rij: buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen over schaatsen

17 februari 2021 om 09:53 Opinie

Drie op een Rij: Buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen over schaatsen

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws wekelijks drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema vanzelfsprekend: schaatsen. Beweegdocent Teunie Emons, buurtsportcoach Tobias Wijnmaalen en Gene van den Berg van Schaats bij Duurstede over de schaatskoorts. In deel 2: Tobias Wijnmaalen.

Tobias Wijnmaalen kan zich heel goed voorstellen dat veel mensen enthousiast worden als er geschaatst kan worden. „Ja, zeker weten! Volgens mij was het in 2013 dat we voor het laatst op natuurijs hebben kunnen schaatsen; zeven jaar geleden alweer. Dus veel mensen hebben er naar uitgekeken om het ijs op te mogen. Zelfs schaats ik ook graag, maar je ziet mij niet als eerste op het ijs staan. In het weekend heb ik met de kinderen op de ijsbaan in Odijk geschaatst; hartstikke leuk en veel pret!”

Het is belangrijk om je warm aan te kleden. „Als het koud is, kun je je het best warm aankleden met laagjes. Als je schaatst, word je warm en dan kun je kleding uitdoen. Trek vooral handschoenen aan. Niet alleen om je handen warm te houden maar ook voor de veiligheid, vooral bij kinderen. Het is verstandig om in ondiep water te beginnen, dat is ook veilig. Voordat je op plassen en meren kunt schaatsen die dieper zijn, moet het een langere tijd goed hebben gevroren. Houd ook de lokale media in de gaten om te zien of en waar geschaatst kan worden. Als je veel mensen op het ijs ziet schaatsen is het vast veilig genoeg. Bijvoorbeeld het Henschotermeer in Woudenberg had mooi glad en dik ijs.”

Bijna iedereen is gek op sneeuw en ijs. „Ik denk omdat we niet standaard ieder jaar kunnen schaatsen en het altijd weer afwachten is of het lang en streng genoeg vriest. Als dat wel zo is dan hebben we ook veel mogelijkheden om te schaatsen. Dit geldt ook voor sneeuw: je weet nooit wanneer het hier gaat sneeuwen, maar als het sneeuwt zoals het nu heeft gedaan dan zorgt dat voor veel pret bij mensen. Prachtig toch, zo’n witte wereld en kinderen met ouders zien spelen en sleeën/schaatsen!”

Lees ook de mening van Teunie Emons

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie