Vraag hulp als je financiële problemen hebt
Vraag hulp als je financiële problemen hebt BDU

Drie op een Rij 2: Hulpvrager over de steun van SchuldHulpMaatje

10 maart 2021 om 11:45 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE  Voor de rubriek Drie op een Rij vraagt WijksNieuws drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: hulp voor mensen met schulden. Coördinatoren van Stichting SchuldHulpMaatje, Francien Niessen en Paul van Straalen, een schuldhulpvrager en wethouder Eric Balemans over het belang van hulp zoeken bij financiële problemen. In deel 2: de schuldhulpvrager.

door Ali van Vemde

Mensen praten niet graag over hun financiële problemen. Soms zijn deze schulden tijdelijk, soms ook structureel. In Nederland heeft ruim een half miljoen huishoudens risicovolle schulden. De stap is vaak groot om hulp te gaan zoeken. Hoe belangrijk het is om toch die beslissing te nemen, vertelt deze schuldvrager anoniem.

Waarom heb je de stap gezet om hulp te vragen bij SchuldHulpMaatje? „Ik was het overzicht kwijt en het lukte me niet het allemaal weer goed te ordenen. Ik had stress en kon daardoor niet meer goed nadenken.”

Het probleem is heel herkenbaar en de schulden stapelen zich op. „Toen ik jong was heb ik niet het voorbeeld gehad dat een kind moet krijgen en wist ik niet met geld om te gaan. Van wat ik kreeg ging ik shoppen en leuke dingen doen totdat aan het eind van de maand rekeningen betaald moesten worden en ik daar het geld niet meer voor had. Ik dacht toen: ach, dat komt volgende maand wel en zo is dat elke maand gegaan. Langzamerhand verloor ik grip en overzicht.”

Via het buurtteam werd contact gelegd met SchuldHulpMaatje. „Ordenen is een goed begin om overzicht te krijgen. Het maatje kwam naar mij toe, luisterde naar mijn verhaal en heeft samen met mij mijn administratie op orde gemaakt. Ik kreeg inzicht, overzicht en ze leerde mij hoe ik mijn inkomsten en uitgaven beter kon organiseren.”

Het is zeker aan te raden om hulp te zoeken als je er zelf niet meer uitkomt. „Met een SchuldHulpMaatje krijg je een overzicht en een beter voorbeeld van hoe je er zelf voor staat. En je krijgt mogelijkheden wat je kan doen om het te veranderen. Het is beter om eerder te beginnen met hulp zoeken dan alles op te laten stapelen. Mijn geldzorgen hebben effect gehad op mijzelf: ik had stress, maar het had ook invloed op mijn relatie en vriendschappen. Dat moet je koste wat kost proberen te voorkomen.”

Kan Schuldhulpmaatje ook jou helpen. Lees wat SchuldHulpMaatje voor je kan doen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie