Sarida van der Meer
Sarida van der Meer EWEC.nl
advertorial

EWEC: Duurzame energie uit Wijk

14 oktober 2020 om 12:57 Advertorial_1

WIJK BIJ DUURSTEDE De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) levert groene elektriciteit die opgewekt wordt in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek, maar ook gas, via het collectief van 45 energiecoöperaties in het land: om | nieuwe energie.

Sarida van der Meer is bestuurslid bij EWEC: ,,Ons doel is het klimaat te redden en Wijk bij Duurstede energieneutraal te maken… We willen niet afhankelijk zijn van grote energiemaatschappijen… maar het lokaal regelen. De winst komt dan terecht in Wijk bij Duurstede.”

Alle winst wordt geïnvesteerd in nieuwe lokale groene projecten zoals grote zonnedaken en laadpalen. Inwoners kunnen elektriciteit en gas afnemen bij EWEC. Bovendien kunnen ze investeren in zonnepanelen op gebouwen en in zonneparken en daarvan winst ontvangen.

DUURZAME ENERGIE De coöperatie werd in 2013 opgericht door bewoners die wilden verduurzamen door daken vol te leggen met zonnepanelen. Op steenfabriek de Bosscherwaarden en het Revius Lyceum kwamen de eerste panelen. EWEC werkt samen met Woningcorporatie Viveste om op haar appartementsgebouwen zonnepanelen te leggen. ,,Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe zonnedaken.” Later kwamen daar parken met zonnepanelen bij.

De zonneparken wil EWEC samen met de bewoners ontwikkelen. ,,Hoe kunnen we zonneparken zo maken dat we er beter van worden?... Bij de aanleg van deze zonnevelden moet het draagvlak lokaal gewaarborgd zijn. Inwoners moeten gehoord worden en een stem gehad hebben in de aanleg van zonneparken. Wij willen er zijn voor de bevolking en de lokale omgeving.”

De elektriciteit van de EWEC wordt helemaal door duurzame energiebronnen opgewekt. Het gas wordt ‘vergroend’ door een deel van de opbrengst te investeren in duurzame projecten. Samen met 45 andere energiecoöperaties sloot EWEC zich aan bij ‘om | nieuwe energie’.

Om | nieuwe energie heeft geen winstoogmerk en regelt de inkoop en levering van lokaal opgewekte energie. Alle leden hebben hierin zeggenschap. Om zorgt ook voor zekerheid in de levering van energie. ,,Stroom blijft uit het stopcontact komen.” Klanten van EWEC betalen voor het vastrecht van elektra € 39,60 per jaar en voor het vastrecht van gas eveneens € 39,60 per jaar.

WINKEL In de EigenWijkse EnergieWinkel op de Steenstraat kunnen inwoners bij Sarida en collega’s terecht voor informatie over EWEC en om een contract af te sluiten. Daarnaast kunnen ze in de winkel vragen stellen over energie en verduurzamen van hun woning. Zij krijgen dan gratis een tas mee met producten om hun woning te verduurzamen zoals tochtstrippen en radiatorfolie, maar ook een boek van de consumentenbond: ‘Mijn Huis energiezuinig hoe pak ik dit aan’. ,,Dat is het begin naar meer bewustzijn. Daarna kunnen grotere stappen volgen zoals isoleren van de vloer, muren, het dak en plaatsen van HR++(+) glas, maar ook goed ventileren.”

Meer informatie: EigenWijkse Energie Coöperatie, Steenstraat 2 Wijk bij Duurstede, T: 06 12 49 22 47, www.ewec.nl

advertentie
advertentie