Afbeelding
André van Zwieten
column

Geisje Hoeksema, net zo EigenWijks als jij!

Column

Deze keer een column over een EWEC-klant. Geisje werd in juli 2020, 89 jaar en kreeg voor haar verjaardag mondkapjes en vogelhuisjes voor haar tuin van wel veertig meter diep, midden in de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Nu het risico groot is om het coronavirus op te pikken, komt ze weinig buiten de deur, maar doet ze elke ochtend gedisciplineerd haar gymnastiekoefeningen. Ze is een vrouw van deze tijd die weet wat er in de wereld speelt en prima voor zichzelf kan zorgen.,,Dat zat er al jong in. Ik ging op 8-jarige leeftijd voor het eerst alleen naar mijn tante in Hengelo”, vertelt Geisje. Ze heeft het niet van een vreemde, want haar moeder, van origine Friezin, kwam al op jonge leeftijd alleen te staan met vier kinderen. Met veel lef en doorzettingsvermogen wist haar ondernemende moeder in korte tijd inkomen te genereren met de verkoop van schoenen. Zij kocht een huis met winkelpand in de Peperstraat. Daar trad Geisje later in haar voetsporen en runde de lokale schoenenwinkel voor zeker vijftig jaar.

Vandaag de dag verhuurt ze het winkelpand en appartement op de tweede verdieping. Dat Geisje investeert in een zonneproject van de EigenWijkse Energie Coöperatie is dus geen toeval. Ze heeft zelf een oud pand waar ze niet veel kan doen aan energiebesparing. In plaats daarvan kocht ze 15 zonnepanelen op het dak van de Stroomfabriek in de Bosscherwaarden, het eerste grote project van de EigenWijkse Energie Coöperatie. Haar motief: ,,Ik kon het geld op de bank laten staan, maar ik kan er beter iets goeds mee doen.” Geisje was eerst klant bij Eneco voor stroom en gas. ,,Toen zij groene stroom gingen aanbieden, stapte ik daarop over. Ik hoopte dat ze door zouden zetten om meer schone energie te leveren. Helaas. Dus toen ik hoorde dat ik écht groene stroom kon opwekken met mijn eigen zonnepanelen in Wijk bij Duurstede, wilde ik gelijk overstappen. Dat kon niet direct, want ik zat nog drie jaar vast aan mijn contract bij Eneco. Wel kocht ik alvast de panelen en ging ik zodra het kon over van Eneco naar EigenWijkse Energie | om.”

Omdat de terugverdientijd van haar zonnepanelen sinds de aanschaf in 2015 zo’n veertien jaar is, verdient Geisje haar investering bij leven misschien niet helemaal terug, maar dat vindt zij geen probleem. Van huis uit is ze een sociaal betrokken mens, die anderen graag helpt. In haar geval is dat de jeugd, die hun leven nog voor zich hebben. Geisje heeft haar leven lang al een rotsvast vertrouwen dat er voor haar wordt gezorgd. Zo zorgt zij een beetje voor hen.

advertentie
advertentie