Eelco Boers (rechts) en Erik Alsema (links)
Eelco Boers (rechts) en Erik Alsema (links) Provincie Utrecht

Projectleiderspool ondersteunt energiecoöperaties

17 juli 2020 om 07:30 Overig

UTRECHT De provincie Utrecht wil in 2040 energieneutraal zijn en het Klimaatakkoord streeft naar vijftig procent lokaal eigendom bij duurzame energieopwekking. Lokale energiecoöperaties hebben in deze opgave een belangrijke rol. Er zijn nu 30 coöperaties in de provincie en het aantal groeit snel. Dat vraagt om een professionaliseringsslag: om energieprojecten in goede banen te leiden, zijn ervaren projectleiders nodig. De provincie heeft samen met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie Samen een projectleiderspool opgezet die de coöperaties ondersteunt.

Eelco Boers heeft een bedrijf in energiemonitoring en is daarnaast projectleider in de pool. ,,In een energiecoöperatie zorgen inwoners zelf voor energieprojecten in hun omgeving en zijn er eigenaar van,” vertelt hij. ,,Ik werk aan vier projecten voor de EigenWijkse Energie Coöperatie in Wijk bij Duurstede, waarbij we zo’n 60 hectare aan zonnevelden willen aanleggen. Laat je dit door een commerciële projectontwikkelaar doen, dan heb je als lokale gemeenschap weinig inspraak in wat er gebeurt en wanneer. Nu we het zelf organiseren, hebben we een flinke vinger in de pap. Plus: het rendement van de zonneparken gaat rechtstreeks terug naar de inwoners die het hebben gefinancierd.”

GELIJKWAARDIGE GESPREKSPARTNER ,,Natuurlijk hebben we nog steeds projectontwikkelaars nodig,” licht Erik Alsema toe. Hij houdt zich bij de Energie Coöperatie Bunnik bezig met de realisatie van twee zonneparken. ,,Ontwikkelaars hebben de noodzakelijke tools en technische kennis om een zonnepark aan te leggen. Wij voegen daar een flink stuk knowhow aan toe op het gebied van coöperatief ontwikkelen. Hoe zorg je er met leden, crowdfunding en de gemeenschap voor dat een energieproject van de grond komt? Hoe werkt dat financieel, juridisch en politiek? Maar ook: welke deal sluit je met commerciële partijen? De meeste energiecoöperaties drijven op de goodwill van vrijwilligers, terwijl projectontwikkelaars in de eerste plaats denken aan hun commerciële belang. Als projectleider zijn wij een stevige gesprekspartner voor alle partijen waar energiecoöperaties mee te maken krijgen.”

EXPERTISENETWERK OPBOUWEN ,,Dat maakt het speelveld gelijker en leidt tot een beter projectresultaat,” vult Eelco aan. ,,Ook al is de opleiding nu voorbij, als groep sparren we regelmatig over de uitdagingen die we tegenkomen. Zelf ben ik specialist op het gebied van financiën en business cases. Vanuit die ervaring help ik collega’s met hun vragen. Een ander weet weer veel van vergunningen of subsidies en zo bouwen we samen een expertisenetwerk op.”

ENERGIETRANSITIE PROFESSIONALISEREN EN VERSNELLEN Erik Alsema: ,,Als natuurkundige en consultant duurzaam bouwen beschikte ik al over redelijk wat technische kennis. In de opleiding heb ik flink bijgeleerd over juridische zaken, financiën, vergunningen en meer. Het mooiste aan deze pool vind ik het samenwerken en kennisdelen. In dit soort projecten helpt het enorm als je een sterk lokaal netwerk hebt. De ervaring die ik opdoe in Bunnik, kan ik straks weer inzetten in een andere gemeente. Kennis en expertise delen is heel belangrijk voor energiecoöperaties. Daarom onderzoeken zij nu ook de mogelijkheden van een projectbureau, dat projecten op kan pakken die door de projectleiders uit de pool worden ontwikkeld. Ook dat gebeurt met steun van de provincie Utrecht en NMU. Zo bouwen we samen aan een professionele organisatie die de energietransitie in onze hele omgeving flink kan versnellen.”

Met vragen over de projectleiderspool kunt u contact opnemen met de NMU .

advertentie
advertentie