Het bestuur van Pepijnhof bij de krokusbolletjes in '25' vorm
Het bestuur van Pepijnhof bij de krokusbolletjes in '25' vorm Ali van Vemde

25 jaar Pepijnhof in Wijk bij Duurstede betekent zelfstandig wonen, maar wel in groepsverband

17 mei 2021 om 09:52 Wonen

WIJK BIJ DUURSTEDE Een unieke woonvorm voor ouderen die hebben gekozen om zelfstandig te wonen, maar wel gezamenlijk dingen ondernemen en er voor elkaar zijn. Initiatiefnemer voor het groepswonen voor ouderen, Adriaan Dikker, legde de eerste steen voor de bouw van Pepijnhof op 16 november 1995. De eerste sleutels werden op 23 mei 1996 overhandigd aan de bewoners. Deze dag wordt jaarlijks gevierd met de bewoners.

Het idee voor deze manier van groepswonen bracht Dikker mee vanuit Duitsland, waar al veelvuldig woonboerderijen voor ouderen voorkwamen. Na overleg met de ANBO en de gemeente werd gezocht naar een geschikte bouwlocatie. Een eis was dat deze dichtbij het centrum moest zijn. Die plek werd gevonden aan de Karel de Grotestraat. Tien jaar later volgde een tweede woongemeenschap in Wijk bij Duurstede, De Ruisdaelhof.

JUBILEUM Dit jaar wordt deze bijzondere dag, 23 mei, voor de 25ste keer gevierd. In verband met de coronabeperkingen kan er helaas geen groots feest worden georganiseerd op de geplande datum. Het bestuur wil dit toch niet ongemerkt voorbij laten gaan en kijkt naar de mogelijkheden om het alsnog dit najaar te kunnen vieren. Als verrassing voor de bewoners heeft de tuincommissie, onder de leiding van medebewoner Jan van Koten, afgelopen najaar krokusbolletjes gepoot in de vorm van ‘25’; het symbool van het 25-jarig bestaan van Pepijnhof. Dat deze mooi zijn opgekomen is te zien op de foto.

WACHTLIJST Pepijnhof telt 22 appartementen waar de bewoners zelfstandig wonen. Er is een gemeenschappelijke ruimte, een mooie binnentuin en er zijn schuurtjes. Vanaf het begin is de belangstelling voor deze woonvorm groot. Inmiddels staan er 32 kandidaten op de wachtlijst. Bijzonder aan de Pepijnhof is dat het een vereniging is met leden bewoners en leden kandidaat-bewoners, de zogenaamde buitenleden. Van de bewoners wordt verwacht dat zij, als dat nodig is, een helpende hand bieden en gevoel van verantwoordelijkheid tonen, maar dat mag niet ten koste gaan van privacy en vrijheid. De bewoners zijn geen mantelzorgers voor elkaar. Wekelijks worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals biljarten, sjoelen, koffiedrinken of spelletjes. De bewoners zijn goede buren van elkaar, wisselen vaardigheden uit en profiteren van elkaars talenten. Dit maakt het mogelijk langer zelfstandig te blijven wonen en voorkomt een gevoel van eenzaamheid.

COMMISSIES De verschillende commissies houden de dagelijkse gang van zaken binnen en buiten de Pepijnhof in de gaten. Er is een activiteitencommissie, een beheercommissie, een lief-en-leed commissie, een wasserettecommissie en een tuincommissie. In deze tuincommissie zijn, behalve een aantal bewoners, ook meerdere buitenleden actief. Dat wordt bijzonder gewaardeerd. Alle commissies binnen Pepijnhof zijn zeer actief. Onder normale omstandigheden wordt er heel veel georganiseerd, zoals stamppotavonden, soepavonden, barbecue, kerstdiner, paasbrunch en nog veel meer.

BESTUUR Het bestuur van Pepijnhof bestaat op dit moment uit voorzitter Jan van Schaik, secretaris Henk Jacobs, penningmeester Lammy van Rooijen en leden John Truschel en Nel Dik. Meer weten over Pepijnhof, kijk dan op de vernieuwde website www.pepijnhof.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie