Samen dagelijks Rummikub spelen
Samen dagelijks Rummikub spelen Ali van Vemde

Nieuwe woonvorm bij het E&E; van verzorgingshuiszorg naar kleinschalige verpleeghuiszorg

9 februari 2021 om 11:35 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Steeds meer krijgen ze in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis te maken met mensen met een hogere zorgvraag. Ook de huisartsen hebben aangegeven dat zij tegen hun grenzen aanlopen van de kwaliteit van zorg die zij kunnen bieden aan bewoners van het verzorgingshuis. De zorgcomplexiteit neemt toe, onder andere door complexe wondzorg, dementie en stomazorg. Voor het E&E de reden om een afdeling van het verzorgingstehuis door te laten groeien naar kleinschalig wonen voor ouderen met dementie. Op maandag 1 februari is deze nieuwe afdeling officieel geopend, een feestelijk moment. De bewoners gaven de huiskamer zelf een naam: een warm nest.

door Ali van Vemde

Teammanager Marja Pepping vertelt dat de zorg steeds intensiever en complexer wordt. „We hebben hier 100 mensen die zorg nodig hebben, waarvan 32 mensen in het verzorgingshuis gedeelte. Al deze mensen willen wij de juiste ondersteuning geven. Bij QuaRijn willen we de klantreis volgen. In het verleden moest je, als de zorg zwaarder werd verhuizen, maar wij willen dichtbij de bewoner blijven.” Kwaliteitsverpleegkundige Anneke van den Pol startte afgelopen zomer met het schrijven en het uitwerken van het plan om dit mogelijk te maken. „Veel mensen in het verzorgingshuis hebben meer begeleiding nodig. Daarom hebben we een huiskamer gecreëerd. Door de kleinschaligheid lijkt het op een groot gezin. De bewoners ontmoeten elkaar in de huiskamer. Daar wordt samen gegeten en proberen we zo veel mogelijk de wens van de cliënt te volgen. Zo spelen enkele dames graag Rummikub, een ander kijkt toe, weer een ander leest de krant of blijft op haar kamer. Ze lopen zelf heen en weer en maken hun eigen keuzes.” Voordat de nieuwe afdeling van start ging is door het team hernieuwd kennisgemaakt met de bewoners, maar ook met elkaar. Van den Pol: „Helaas was het door Corona niet mogelijk om een gezamenlijke familieavond te organiseren en zijn er individuele gesprekken gevoerd. Daarnaast zijn de teamleden met de bewoners en een familielid het gesprek aangegaan over hun levensloop. Dat helpt ons om hen nog beter te kunnen begrijpen. Waarom wordt iemand bijvoorbeeld angstig als je hard praat, wat zijn of waren de hobby’s? Aan de hand daarvan hebben we een programma gemaakt met activiteiten die de bewoners fijn vinden. Dit geldt ook voor het team; door er samen over te praten komen ieders kwaliteiten beter naar voren en wordt het nog meer een team. Daar zit een mooie dynamiek in en levert meer werkplezier op.” Ook aan de familie is gevraagd om een bijdrage te leveren in de huiskamer en de reacties waren erg positief: van aanbiedingen als een cake komen bakken, of koffie te komen drinken, of samen met de ouderen te schilderen.

PILOT „Het is de bedoeling dat straks iedere woonlaag in het verzorgingshuis zo’n woonkamer krijgt,” vertelt Pepping. „Dit is een pilot van QuaRijn in het E&E Gasthuis en zal straks ook worden uitgerold bij andere locaties. Wekelijks is er overleg met het team, de verpleeghuisarts, psycholoog, fysiotherapeut en worden er afspraken gemaakt. Ook de cliëntenraad is er nauw bij betrokken. Ieder draagt zijn steentje bij, ook de zorgconsulent, activiteitenbegeleider en teamleden. Ons motto is: behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden, niet denken vanuit jezelf maar meer luisteren naar de ander. Zo willen we ook mensen die extra zorg nodig hebben op een warme manier een thuis geven.” Wat wel een punt van zorg blijft is het gebrek aan verzorgenden. „De opleiding verschuift, steeds meer is er ook aandacht voor maatschappelijke zorg. Het is iedere keer weer puzzelen met het aanwezige talent. Fijn is wel dat er nu een opleiding is voor zij-instromers. Zij hebben vaak al de nodige levenswijsheid. Gelukkig mogen we rekenen op veel teams met mensen die hier al heel lang werken, dat zijn onze gouden teams. De betrokkenheid is groot en we zijn trots dat iedereen in coronatijd hier zo mee om gaat.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie