Op loopafstand van de binnenstad
Op loopafstand van de binnenstad Binnenstadswoningen

Ondernemers steunen plan woonzorginitiatief Hoge Hoffweg

Wonen

WIJK BIJ DUURSTEDE Er is heel veel vraag naar woningen. Huizen voor starters, voor ouderen, maar ook voor mensen die zorg nodig hebben. Initiatiefnemer Rob van de Weerd (Binnenstadswoningen) introduceerde het plan voor woonzorginitiatief Hoge Hoffweg bij de gemeente. Een prachtig plan, maar volgens de gemeente Wijk bij Duurstede moeilijk uitvoerbaar omdat deze locatie buiten de provinciale ‘rode contour’ ligt. Het is dan alleen mogelijk om te bouwen met de instemming van de provincie en dat kent een zware ruimtelijke procedure. Wat de ondernemers uit de binnenstad betreft mag dit of een vergelijkbaar plan vandaag nog gerealiseerd worden.

door Ali van Vemde

Ondernemer Mark van Rijn las met grote belangstelling het artikel in WijksNieuws over Woonzorginitiatief Hoge Hoffweg. „Toen ik het las dacht ik direct dat dit heel goed zou zijn voor de binnenstad, zowel uit cultureel als economisch oogpunt. Als we zo’n project kunnen realiseren dichtbij het centrum, betekent dat veel meer loop en dat is voor de winkels en horeca heel hard nodig. Groot voordeel hierbij is dat de Hoge Hoffweg op loopafstand van de binnenstad ligt. Dit zou ook betekenen dat dit geen belasting is op de parkeerproblematiek.” Juist de combinatie van jongeren, ouderen en mensen die zorg nodig hebben spreekt de ondernemers heel erg aan. Van Rijn: „Ouderen lopen of fietsen gemakkelijk naar de stad, ontmoeten mensen en voelen zich minder snel eenzaam. Jongeren zullen sneller hun inkopen in Wijk gaan doen. En, natuurlijk hebben wij als ondernemers daar baat bij, want dit is voor ons een belangrijke doelgroep.”

[GOED VOOR DE BINNENSTAD] Met deze gedachte bezocht Van Rijn verschillende collega’s en zij waren razend enthousiast over het plan. „De gemeente vraagt ons weleens wat ze voor ons kan betekenen. Dit zou heel erg mooi zijn. Wijk bij Duurstede ligt nu eenmaal geïsoleerd en groei van het aantal woningen is essentieel voor ons bestaansrecht. Ondernemers zijn alleskunners en hebben juist in deze tijd laten zien hoe flexibel ze zijn.” Via Facebook, webshops en whatsapp hebben zij er het afgelopen jaar alles aan gedaan om hun klanten te behouden. „Maar dat is niet genoeg,” zegt Van Rijn. „We hebben begrepen dat het aantal inschrijvingen voor dit plan nu al het aantal woningen overstijgt. De noodzaak is er.”

[PLAN HOGE HOFFWEG] In plan Hoge Hoffweg zijn 10 (hoek)eengezinswoningen, 38 (rij)eengezingswoningen, 20 hofwoningen, 52 appartementen in de wijk, 80 appartementen in het zorgcomplex en vier vrije woningen opgenomen. De ondernemers zouden het fantastisch vinden als dergelijke projecten ook daadwerkelijk te realiseren zijn dichtbij de binnenstad. Van Rijn: „Wij zouden het erg op prijs stellen als de gemeente nog eens wil kijken naar de mogelijkheden van woningbouw dichtbij de binnenstad.”

Meer weten over het plan: Plan Hoge Hoffweg het woonzorginitiatief en de reactie van de gemeente

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie