Iedereen is welkom op het Pinksterfeest op de Markt
Iedereen is welkom op het Pinksterfeest op de Markt gezamenlijke kerken Wijk bij Duurstede

Pinksterfeest nieuwe stijl op de Markt in Wijk bij Duurstede

17 mei 2023 om 10:23 Religie Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zondag 28 mei keert het Pinksterfeest terug naar de Markt. In het verleden vond de oecumenische Pinksterviering plaats in de middag, nu is gekozen voor een andere invulling. Na enkele jaren afwezigheid is het nu tijd voor het Pinksterfeest nieuwe stijl. Om 11.00 uur zijn jong en oud uitgenodigd om deze feestelijke bijeenkomst van een half uur bij te wonen. Iedereen, van binnen en buiten de kerk, is van harte welkom.

Organisatoren Jan Offringa, Marien Middelkoop en Tom van Ginkel vertellen over deze verandering. „Dit jaar willen we Pinksteren samen vieren in de kerken. Na de gebruikelijke kerkdiensten hebben we ervoor gekozen om op de Markt een feestelijke bijeenkomst te houden van 11.00 tot 11.30 uur. Deze is voor alle inwoners uit Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede, maar ook voor toeristen en andere belangstellenden. In verschillende kerken in de gemeente is de aanvangstijd van de reguliere kerkdienst aangepast, zodat iedereen aanwezig kan zijn op de Markt.”

Op een laagdrempelige manier kennismaken met de betekenis van Pinksteren.

Gospelkoor ‘Face to Face’, onder leiding van Tom van Ginkel, zal medewerking verlenen aan het Pinksterfeest. Als actueel thema is gekozen voor ‘Verbinding’. „Vanuit de beslotenheid van de kerk willen we meer naar buiten treden. Dat doen we op een laagdrempelige manier. Met dit Pinksterfeest willen wij mensen met elkaar verbinden. We nodigen dan ook iedereen die meer wil weten van de betekenis van Pinksteren, uit om naar de Markt te komen.” Muziek zal de hoofdrol spelen, daar tussendoor zullen Jan Offringa en Marien Middelkoop een korte toelichting geven.

Ook voor gezinnen met kinderen is de viering zeer de moeite waard. „Wij merken dat de schoolkerkdienst veel jonge gezinnen trekt. We zien dat mensen meer zoekende zijn, in deze tijd van oorlogen, corona en polarisatie. Daarom hebben wij ook besloten dat er tijdens deze dienst geen ruimte is voor preken, maar vooral voor liederen. Het wordt een kort en krachtige Pinkstersfeer. De liederen laten iets zien van de diversiteit van de kerkgemeenschappen. Ook zal er een creatief moment zijn waar samen aan wordt gewerkt en wordt het vuur ontstoken.”

Veel liederen, geen preken.

Maar wat wordt er eigenlijk gevierd met Pinksteren? Tijdens deze christelijke feestdag wordt herdacht dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest, ook wel genoemd de uitstorting van de Heilige Geest. Het Pinksterfeest wordt altijd tien dagen na Hemelvaart gevierd en 50 dagen na Pasen.

De Pinksterviering op de Markt moet vooral een plek zijn om elkaar te ontmoeten. De organisatoren hopen dan ook dat mensen ook na de viering zullen blijven napraten. „Dat is ook de reden dat wij dit jaar minder stoelen zullen plaatsen. Doordat meer mensen blijven staan, zal het dynamischer worden en dat is ook ons doel. Zo willen we een plek van ontmoeting creëren, ook na de dienst.”

De kans bestaat natuurlijk altijd dat de weergoden ons wat minder gunstig gestemd zijn en dat het regent. Mocht dat zo zijn, dan wordt de viering verplaatst worden naar de katholieke kerk.

Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie