De kerk in Overlangbroek
De kerk in Overlangbroek Jeannette van Altendijk

Open Monumentendag 2021 in de gemeente Wijk bij Duurstede

17 augustus 2021 om 09:21 Evenementen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag.  Het landelijk gekozen thema dit jaar is: Mijn monument is jouw monument. Vorig jaar kon deze dag vanwege corona helaas niet doorgaan. Een film waarin eigenaren van monumentale panden hun woning laten zien maakte dit toch een beetje goed. Ook nu is corona nog niet voorbij, maar het comité Open Monumentendag Wijk bij Duurstede is er toch in geslaagd om, met een sobere versie toch een mooi programma samen te stellen. Vanzelfsprekend alleen als de dan geldende corona voorschriften dit toelaten.

door Ali van Vemde

Zowel in Langbroek, Cothen als Wijk bij Duurstede is er op deze dag veel te zien en te beleven. Het comité ziet graag dat de bezoekers zich zoveel mogelijk milieuvriendelijk verplaatsen. Ga eens op de fiets en geniet van de prachtige route tussen de drie kernen. Voor de kinderen belooft het een leuke dag te worden. Voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool is in Wijk bij Duurstede een historische stadspuzzeltocht uitgezet. Deze kan op 11 september worden afgehaald bij de VVV. Als je de antwoorden na het zoekwerk weer inlevert bij de VVV, krijg je een bon voor een ijsje.

WIJK BIJ DUURSTEDE Een bezoek aan de Grote Kerk is zeker de moeite waard. In een lezing wordt verteld over de geschiedenis van de bijzondere orgels, maar er kan ook worden geluisterd naar het orgelspel en het koor. Op de route van de Markt naar Kasteel Duurstede is het aan te raden via de Mazijk te lopen. Even terug in de tijd, want hier slaan de Vikingen voor één dag hun tenten op. Zij laten zien hoe het leven er in de negende eeuw uitzag. Vandaar even een stukje verder in de tijd, de periode dat David van Bourgondië Kasteel Duurstede bewoonde. Maak mee hoe het er in die tijd aan het hof aan toeging.

OVERLANGBROEK Duurzaam wonen en leven, het is actueler dan ooit. Bij Kasteel Zuilenburg is een kleine duurzaamheidsmarkt te vinden. Ook het verduurzamen van monumenten krijgt hier de aandacht. Als het weer het toelaat mag een kijkje worden genomen in het souterrain van Zuilenburg. In de Hyacinthuskerk zal schrijver/journalist Wim van Amerongen een lezing geven over de ‘Worsteling met Monumenten’. Ook wordt hier uitleg gegeven over de kerk en zijn er muzikale intermezzo’s met orgel- en pianospel. Een aanrader is ook een korte wandeling door de historische griendgronden.

COTHEN Ook hier is veel te zien en te beleven. Aannemersbedrijf Gebroeders Van der Wielen staat deze dag volop in de aandacht. Een rondleiding door de historische werkplaats is zeker de moeite waard, maar ook het verhaal van de familie en de verschillende panden die door dit aannemersbedrijf zijn gebouwd zal worden verteld. In de St. Agneskerk geeft Dr. Kees Vernooy hier een lezing over. Heel bijzonder is dit jaar ook een bezoek aan Kasteel Rhijnestein. Voor één keer stellen de kasteelbewoners enkele kamers open. Voor de rondleiding is maar een beperkt aantal bezoekers mogelijk, hiervoor is een reservering noodzakelijk. Maar ook de tuin is open en reenactors zullen in en rond het kasteel aanwezig zijn. De Krommerijnder vaart tussen Kasteel Rhijnestein en het sluisje.

Lees de komende weken meer over Open Monumentendag in Wijk bij Duurstede.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie