Cees Nieuwendijk en Angelique van Mourik
Cees Nieuwendijk en Angelique van Mourik Ali van Vemde

Drie op een Rij: hoe ziet vakantie 2021 er uit? Cees Nieuwendijk (Travel XL) over goed voorbereid op vakantie

21 juli 2021 om 10:52 Recreatie

WIJK BIJ DUURSTEDE Voor de rubriek Drie op een Rij vragen we drie verschillende mensen om hun mening te geven over hetzelfde onderwerp. Deze week is het thema: vakantie in 2021, wat gaan we doen? Blijven de Nederlanders thuis, gaan ze naar een andere provincie of gaan ze toch naar het buitenland. Ageeth Vernooij van Theetuin De Winkel in Cothen, vestigingsmanager van de VVV Krommerijnstreek Karin Sluyzer en Cees Nieuwendijk van Travel XL over hun ervaringen. In deel 3: Cees Nieuwendijk

door Ali van Vemde

Het is een rare tijd voor de reisbureaus. Cees Nieuwendijk zegt hierover: „Op dit moment blijven veel mensen in afwachting wat er nog gaat gebeuren op de bestemming waar ze naar toe willen en wat voor beperkingen nog van toepassing zijn.” Wat ze merken bij het reisbureau is dat een aantal mensen, vooral degene die inmiddels volledig gevaccineerd zijn, de afgelopen periode wel op vakantie zijn geweest. „Voornamelijk naar de Canarische Eilanden en naar de Griekse Eilanden en Frankrijk. Veel andere bestemmingen zijn helaas nog niet opengesteld voor toeristen. Helaas is per 16 juli ook Spanje in zijn geheel, inclusief de Canarische Eilanden en de Balearen, weer op rood gegaan, zeker tot en met 2 augustus. De touroperators en de Nederlandse Staat gaan nu per week bekijken of het weer een week wordt verlengd.”

VEEL REGELS „Wel is gebleken dat we de klanten die wel zijn gegaan, zeer uitvoerig op de hoogte moeten stellen (en ook moeten controleren) wat er vooraf nog geregeld moet worden om de juiste formulieren en handelingen in orde te krijgen. We laten de klanten bij ons langs komen en vullen samen met de klant de juiste formulieren in en controleren of de QR codes binnen komen. Bij het niet in orde hebben of het ontbreken van een bepaalde QR code moeten de luchtvaartmaatschappijen de klanten op de luchthaven laten staan, ter voorkoming dat ze een hoge boete krijgen.”

GOEDE VOORBEREIDING Lang niet iedereen gaat goed voorbereid op vakantie. Nieuwendijk: „Om met coronamaatregelen toch een leuke vakantie te hebben is het noodzakelijk dat de reiziger zich goed voorbereidt. In de praktijk blijkt dat de internetboeker klakkeloos een reservering maakt en er vlak voor vertrek achter komt, of op Schiphol als ze geweigerd worden op de vlucht, dat er wat meer nodig is als alleen het gele vaccinatie boekje. Regelmatig worden wij gebeld als de internetboeker er niet meer uitkomt. Of wij dat willen en kunnen oplossen omdat ook vaak de touroperator niet bereikbaar is! Op de site ‘Wijs op Reis’ van de Nederlandse overheid staan per land de noodzakelijke verplichtingen om het betreffende land in te komen.”

ONVOLLEDIG EN NIET EERLIJK „Het is alleen jammer dat de media niet volledig en eerlijk is naar de buitenwereld,” zegt Nieuwendijk. „Er wordt de indruk gewekt dat als Nederland op ‘rood’ staat je nergens meer naar toe mag. Maar er is eigenlijk niets veranderd, de vakantieganger kan en mag gewoon naar de bestemmingen die op geel of groen staan. Alleen elk land mag afzonderlijk de regels/voorschriften aanpassen. Zoals je bijvoorbeeld vanaf augustus in Frankrijk en Griekenland nu voor musea, restaurants een vaccinatiebewijs, of testbewijs of bewijs dat je afgelopen half jaar bent besmet, bij binnenkomst moet tonen.”

Op de vraag of Nieuwedijk en Van Mourik (Cees en Angelique van het reisbureau) zelf op vakantie gaan, komt een volmondig JA! „Natuurlijk gaan we, maar de keus is op dit moment niet zo groot, alleen de Griekse Eilanden. We zitten eigenlijk te wachten tot Amerika weer toeristen toelaat, tickets voor New York voor eind oktober zijn al geboekt, dus daar hopen we het beste van.”

advertentie
advertentie