Windpark Goyerbrug
Windpark Goyerbrug Windpark Goyerbrug

Weinig kans op schorsing vergunning windturbines Goyerbrug

11 mei 2023 om 18:41 Rechtbank

HOUTEN De Raad van State lijkt heel weinig te voelen voor een schorsing van de verleende omgevingsvergunning voor de omstreden bouw van vier windturbines bij de Goyerbrug. De voorzitter van de Raad kon donderdag met moeite haar lichte ergernis onderdrukken over het schorsingsverzoek van Stichting Belangen Wijkersloot en omstreken. Exploitant Windpark Goyerbrug wacht met de bouw van de turbines totdat de vergunning definitief door de Raad is goedgekeurd. Daarover oordeelt de Raad later dit jaar.

,,Het gaat vandaag alleen om de voorbereidende werkzaamheden”, meldde de raadsvoorzitter. Volgens de advocaat van Windpark Goyerbrug is dat niet meer dan het aanbrengen van een laag zand of iets vergelijkbaars als ondergrond voor de bouwwegen en de platforms waarop de turbines komen te staan.
Volgens de advocaten van de stichting moet de Raad desondanks nu ingrijpen en de vergunning buiten werking stellen. Ze voerden aan dat ook het voorbereidende werk voor vrachtverkeer zorgt dat stikstofneerslag veroorzaakt in natuurgebieden in de omgeving. Daarnaast is onvoldoende onderzocht of de bodem wel geschikt is voor het gewicht van de windturbines en de platforms waarop ze komen te staan. Het gevaar bestaat dat de bouwkranen verzakken en zelfs kunnen omvallen over het Amsterdam-Rijnkanaal heen.

ONGELOOFWAARDIG

Die argumenten maakten weinig indruk op de raadsvoorzitter. Zeker nadat de advocaat van Windpark Goyerbrug meldde dat er pas bouwkranen komen als de vergunning definitief is goedgekeurd. Welk bedrijf dat gaat doen, is ook nog niet bekend. En er zal eerst worden berekend of de bouwlocatie de zware gevaartes kan dragen.
Ook de angst voor stikstof leek de raadsvoorzitter overdreven. De productie van stikstof is berekend op basis van het aantal werkuren met vrachtverkeer. Volgens de stichting is het aantal werkuren verdacht laag in vergelijking met het aantal werkuren in de berekening voor de eerder vernietigde vergunning.
Volgens de raadsvoorzitter is het nu lager berekende aantal werkuren alleen maar gunstig. De eerdere berekening kwam uit op geen toename van stikstof. ,,Het was nul en het blijft nul.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie