Impressie Windpark Goyerbrug
Impressie Windpark Goyerbrug Windpark Goyerbrug

Rechter geeft groen licht voor vier enorme windturbines bij Goyerbrug Houten

30 juni 2020 om 17:04 Rechtbank

HOUTEN Er mogen vier enorme windturbines bij de Goyerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten worden gebouwd. Dat heeft de bestuursrechter vandaag bepaald. Omwonenden hadden de zaak aangespannen omdat ze fel tegen de komst van de windmolens zijn.

Zij vrezen onder andere voor geluidsoverlast die de windmolens kunnen veroorzaken. In het windmolenpark moeten vier windmolens komen met een maximale ashoogte van 166 meter.

De gemeente heeft in 2019 een vergunning verleend voor de bouw van het park. Volgens de rechtbank is de gemeente zorgvuldig te werk gegaan en is er geen reden om de vergunning in te trekken. Zo zijn er onder meer onderzoeken gedaan naar de precieze plaats, geluid en (slag)schaduw.

,,Dat betekent overigens niet dat de windmolens geen geluid maken, maar de gemeente heeft in dit geval het maatschappelijke belang van duurzame energie zwaarder laten wegen dan het individuele belang van de omwonenden", aldus de rechtbank.

BESCHERMING VLEERMUIS De provincie Utrecht is ook bij het proces betrokken door voorschriften te maken voor het draaien van de windmolens. Maar daar zijn ze volgens de rechtbank wel iets te streng te werk gegaan om de leefomgeving van de rosse vleermuis te beschermen.

Zo stond er onder meer in dat de eigenaar van het windpark in de gaten moest houden hoeveel vleermuizen er zouden overlijden. ,,De eigenaar vindt deze voorwaarden te streng en niet goed uitgewerkt. De rechtbank volgt dit standpunt en geeft de provincie vier weken de tijd om hier een nieuwe beslissing over te nemen."

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie