De Goyerbrug
De Goyerbrug Martin Monkel

Donkere wolken boven vergunning windturbines Goyerbrug Houten

15 juni 2021 om 16:58 Natuur en milieu

DEN HAAG De verleende vergunning voor vier windturbines bij de Goyerbrug in Houten is nog meer aan het wankelen gebracht. Dit bleek dinsdag tijdens een langdurige zitting bij de Raad van State over de bezwaren van vele tientallen omwonenden en de stichtingen Belangen Wijkersloot en Redichem-De Geeren.

door Adrie van der Wel

De Utrechtse rechtbank keurde de vergunning vorig jaar nog goed. Daarbij werden de bezwaren van beide stichtingen en een aantal omwonenden niet-ontvankelijk verklaard en opzij gelegd. Maar dat oordeel zal worden vernietigd, meldde een van de rechters van de Raad. Ze wees daarbij op een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het recht van bezwaarmakers om hun belangen door rechters te laten beoordelen. Bezwaarmakers werden te makkelijk buitenspel gezet door overheden en rechtbanken. Het gevolg van de uitspraak van het Europese Hof is dat de Nederlandse wet op dit punt moet worden aangepast.

En er is nog een grote bedreiging voor de vergunning voor de windturbines bij de Goyerbrug. Ook daarin speelt het Europese Hof een hoofdrol. De vergunning is verleend op basis van een algemene milieuregeling die ook niet overeenstemt met Europese regels. Begin april organiseerde de Raad van State al een aparte zitting over dit probleem. Toen kreeg de landsadvocate al een informeel advies van de Raad om noodwetgeving te laten voorbereiden. De Raad doet binnenkort uitspraak over die milieuregeling en de gemeente Houten moet het ergste vrezen.

BEZWAREN TOCH BEHANDELD De overlevingskansen voor de vergunning zijn er dus vrijwel niet. Toch besloot de Raad om de bezwaren dinsdag uitgebreid te behandelen. Dat moest ook wel, omdat de Raad in dit geval wettelijk verplicht is om snel met een oordeel te komen. Daarnaast wordt dan duidelijk welke onderdelen van de vergunning nog wel levensvatbaar zijn. Die hoeven dan niet meer gerepareerd te worden als er toch nog toekomst is voor de vier omstreden windturbines.

GEZONDHEIDSKLACHTEN De Raad stond lang stil bij het bezwaar over gezondheidsklachten die het gevolg zouden zijn van wonen nabij windturbines. Twee deskundigen, ingeschakeld door de advocaat van de bezwaarmakers, maakten duidelijk dat vooral de lage tonen die ook door windturbines worden veroorzaakt, gezondheidsschade opleveren. “Lage geluiden gaan alle kanten op”, aldus de deskundige. ,,Het klinkt zelfs door muren heen. De gevolgen zouden wel eens erger kunnen zijn dan men denkt.”

De advocaat van enkele bezwaarmakers wees naar een zeer recent rapport van het RIVM, waarin wordt aangevoerd dat er verbanden worden gevonden tussen windturbines en gezondheidsklachten. Nader onderzoek is nodig. Volgens de advocaat moet de gemeente Houten het voorzorgsbeginsel hanteren. ,,Bij twijfel niet doen. In Nederland lijkt dat omgedraaid te worden.”

Maar de advocate van de gemeente wil daar niets van weten. Volgens haar is er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen de lage tonen van windturbines en gezondheidsschade. ,,Het voorzorgsbeginsel gaat niet zo ver dat we de vergunning moeten weigeren.”

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie