Afbeelding
Kuun Jenniskens

Vooruitlopend op vijf scenario’s herstel oude Stadhuis, alvast 240.000 euro nodig om pand veilig te stellen

2 december 2022 om 18:18 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds bekend is dat delen van het oude Stadhuis op Markt 24 in Wijk bij Duurstede op instorten staan, wordt er flink gerekend op het gemeentehuis. De raad krijgt in februari vijf scenario’s voorgeschoteld, maar het college wil nog deze maand een besluit over 240.000 euro extra. Dit geld is dringend nodig om het pand veilig te stellen. De raad vergadert op 6 december over dit extra krediet, en neemt vervolgens op 13 december een besluit.

door Kuun Jenniskens

De gevraagde 240.000 euro is nodig voor noodzakelijke maatregelen om het gebouw veilig te stellen. Welk scenario de gemeente ook gaat kiezen, er moet geld worden uitgegeven om de aan het licht gekomen gebreken van het gebouw te herstellen. Simpelweg omdat de gemeente verplicht is om een monument in eigendom in een bepaalde staat te houden, dat staat in de Erfgoedwet.

De vijf scenario’s die momenteel worden doorberekend zijn ook bekend gemaakt. Echter, de bedragen die hiermee zijn gemoeid laten nog op zich wachten. Er lopen meerdere onderzoeken om deze kosten in beeld te brengen. Deze cijfers volgen in februari 2023. De voor- en nadelen per scenario, die gemeenteraad en college mee moeten wegen, staan al wel op papier. 

De vijf scenario’s zitten als volgt in elkaar: 1) het plan uitvoeren zoals eerder is afgesproken, wat betekent dat de aanbouw met trap, lift, toiletten en erker (die dient als vluchtroute) er komen; 2) een plan waarbij alleen de erker wordt geschrapt en waarbij gezocht wordt naar een andere vluchtroute; 3) naast de erker, worden ook de toiletten uit de nieuwbouw geschrapt; 4) de hele uitbouw gaat van tafel - wat betekent dat het museum de haar beloofde plek verliest; 5) het pand wordt na de noodzakelijke herstelwerkzaamheden verkocht.

Tot er in februari 2023 een besluit is genomen over één van de vijf scenario’s worden de werkzaamheden aan de aanbouw ‘on hold’ gezet. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie